Linkovi

Obuka iračke policije - 2003-09-01


Hazeem Mohammed se vratio na svoj posao. Zajedno sa većinom sadašnjih kolega, i on je prije rata bio policajac. Uz trening i podršku Amerike, oni ponovo čuvaju red na iračkim ulicama.

Obuka koju policajci i čuvari moraju proći fokusira se ne samo na sigurnost i samoodbranu, nego i na promjenu ukupne slike iračke policije. Narednik Tony Hall - vrši ovu obuku već dva mjeseca:

Obučavamo ih da shvate stvari i promijene svoj način razmišljanja, isto koliko ih obučavamo da štite, da služe i da pomažu narodu, kaže narednik Hall.

Premda su irački policajci izloženi riziku kao i američki vojnici, mnogi od njih nemaju naoružanje, a nedostaje im i osnovna oprema, kao recimo radio-veza u njihovim automobilima.

Izmedju ostalog, vrši se kontrola u potrazi za ilegalnim oružjem i ukradenim vozilima. S obzirom da još nema ministarstva koje bi izdalo tablice - vozači moraju biti u stanju da dokažu vlasništvo nad autima. Uprkos najvećim naporima, čak i šef iračke policije, general Ahmed Ibraham priznaje da još neko vrijeme ulice neće biti sigurne. Broj policajaca je nedovoljan da bi se zaštitio narod, kaže general Ibraham.

Medjutim, policajci poput Hazeema Mohammeda i dalje rizikuju svoje živote za zajedničku bolju budućnost.

XS
SM
MD
LG