Linkovi

Pomoć Evropske komisije BiH - 2003-09-01


Europska komisija je danas odlučila da finansijski podrži dva projekta nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini, koje, prema zvaničnicima Komisije, predstavljaju doprinos dalje demokratizacije društva u zemlji.

Jedan od njih, u realizaciji organizacije Osmijeh, podržava snažnije učešće starijih u društvenom životu, a drugi je projekat pod nazivom "Naš grad- naša budućnost", koji realizira Svjetski servis britanske medijske mreže BBC. Projekti u Bosni su podržani sa ukupno1.177.000 eura.

Uz ovo, Komisija che pomoći i Helsinški komitet u Srbiji sa 612.000 eura, saopšteno je u Briselu. Sredstva su namijenjena realizaciji projekta gradnje demokratije i multietničke zajednice, koje realiziraju nevladine organizacije, a dodjeljuju se u okviru Europske inicijative za demokratiju u ljudska prava EIDHR.

Komentirajuchi posljednju odluku Europske komisije, komesar za medjunarodne odnose, Chris Patten je rekao kako promoviranje ljudskih prava, demokratizacije i vladavina zakona vissestruko pospjessuju medjunarodni mir i stabilnost.

Okvirna vrijednost cjelokupnog ovogodišnjeg fonda kojim Komisija podržava demokratske pokrete i inicijative širom svijeta je 31milion eura, a obuhvaćen je 51 projekat podrške i gradnje održivih demokratskih društava.

XS
SM
MD
LG