Linkovi

U kvalifikacijama za Olimpijske igre 2004 u Ateni SAD osvojila zlato - 2003-09-01


U kvalifikacijama za Olimpijske igre 2004 u Ateni u Grčkoj, košarkaši Sjedinjenih Država su sinoć u San Juanu u Porto Ricu osvojili zlatnu medalju pobjedivši Argentinu 106-73. Još prije tog susreta i Argentina i Sjedinjene Države su se kvalificirali za Atenu, a susret je bio nadmetanje za prestiž medju nacionalnim timovima dvije Amerike. Reprezentativci Sjedinjenih Država su finalni susret počeli lagano, ali su već izmedju prve i druge četvrtine vodili 47-15, a drugom poluvremenu se argentinci nisu nikada primakli na bliže od 30 poena razlike. Tim Duncan je dao ton susretu postigavši od ukupno 23 poena, 12 u prvoj četvrtini.

Po postignutim poenima drugi je bio Allen Iverson, a u igri su prednjačili Vince Carter i Tracy McGrady. Američki košarkaši su se tako revanširali Argentincima za poraz na Svjetskom prvenstvu prošle godine, kada su upravo košarkaši Argentine prekinuli njihov niz od 58 pobjeda na medjunarodnim nadematnjima. Na tom prvenstvu su Amerikanci zavšili šesti i zato su sada morali igrati u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Nekako se bilo udomaćilo da se amerikanci automatski pozivaju na Olimpjske igre na kojima su osvojili 12 zlatnih medalja, uključujući posljednje tri, nakon što su pojačani igračima NBA lige. Medjutim, nivo medjunarodne košarke je u medjuvremenu znatno porastao i kako reče Ray Allen, bilo nam je jako stalo da se kvalificiramo za Olimpijadu, jer to prošlog ljeta nismo uspjeli.

Porto Rico je pobjedio Canadu 79-66 i osvojio bronzanu medalju, tako da uz Ameriku i Argentinu i Porto Rico odlazi u Atenu, gdje su još plasirani Srbija i Crna Gora (kaoSvjetski šampioni), Angola (šampion Afrike) i Grčka kao zemlja domaćin. Još šest ekipa treba da se izbore za plasman.

XS
SM
MD
LG