Linkovi

Theodore Feiffer: Ukoliko se nešto ne desi, mapa puta ka miru je u pravoj nevolji - 2003-09-01


Moj fokus je na političkoj situaciji i ona se pomjera, a to znači da je pogoršanje neizbježno. Ukoliko se nešto ne desi, Mapa puta ka miru je u pravoj nevolji, i veoma je vjerovatno da će ta inicijativa doživjeti kolaps.

Na pitanje da li Sjedinjene Države mogu učiniti išta više od onoga što su činile posljednjih mjeseci, gospodin Feifer odgovara:

Mislim da da. Mapa puta ka miru je nesavršena inicijativa, ali je to jedina stvar koja je u igri. Ona nudi mogućnost Izraelcima i Palestincima da čine stvari koje inače ne bi željeli činili, a također im daje i smjernice za postizanje svojih zahtjeva. Sjedinjene Države sada kumuju inicijativi i mogu učiniti mnogo više kako bi je držali u životu, uzimajući u obzir probleme se kojima se suočavamo u Iraku.

Jedna ideja je pokušati utjecati na ministre vanjskih poslova arapskih zemalja da dođu u region i pomognu jačanju Abu Mazena i palestinske vlasti. Druga opcija je da viši američki zvaničnici dođu i pokušaju ponovno pokrenuti Mapu puta. Dakle ne neko ko nadgleda i ko je novi u tom području i nema ovlasti da čini stvari, već viši zvaničnik koji je blizak s predsjednikom i koji je spreman da tu ostane dok se stvari ne riješe.

Da li diplomacija o kojoj govori zaista može izmijeniti stvari na teretnu, gdje postoji takav antagonizam i neprijateljstvo između dvije strane, bilo je sljedeće pitanje za gospodina Feifera.

Mislim da diplomacija može palestinskoj vlasti dati razlog da se pokrenu protiv protivnika mira. Mislim da je diplomacija zapravo jedina stvar koja može spriječiti pogoršanje.

U odnosima između gospodina Abassa i Arafata došlo je do napetosti u pogledu na to ko zaista predvodi Palestince.

Sasvim jasno, Mahmoud Abass ili Abu Mazen, nema ovlasti koje su mu potrebne, moć koju mu mapa puta nastoji dati, da bude vlast na palestinskim teritorijama. Yasser Arafat ima utjecaj, ima kontrolu nad snagama sigurnosti. Te snage mora kontrolirati Abu Mazen ukoliko bude imao šansu da bude vlast na teritorijama. Yaser Arafat međutim manevrira, on preživljava. On će uraditi šta god može da pokuša pokazati da je on ključni igrač, i da morate doći njemu kako bi ste bilo šta postigli.

Ne mislim da će se išta promijeniti s Yaserom Arafatom, on će i dalje manevrisati. Ono što mi možemo učiniti, kao Sjedinjene Države, oni koji podržavaju palestinsku vlast u Evropi i na Srednjem Istoku, koji podržavaju Mahmouda Abasa je pokušati dati mu moć kako bi bio vlast koja treba da bude, kaže na kraju Ted Feifer, stručnjak za srednjeistočna pitanja pri Američkom institutu za mir u Washigntonu.

XS
SM
MD
LG