Linkovi

Helikopterski napadi u Gazi - 2003-09-01


U napadu izraelskih helikoptera na automobil u Gazi, ubijen je militant Hamasa, a najmanje 25 ljudi je ranjeno. Palestinski izvori su ubijenog čovjeka identificirali kao člana oružanog krila Hamasa. Bio je to šesti napad izraelskih helikoptera protiv palestinskih militanata u posljednjih nekoliko sedmica. 11 militanata i tri osobe koje su bile u blizini ubijeni su u tim napadima.

U medjuvremenu izraelske snage sigurnosti su se sukobile sa palestinskim učenicima koji su se vartili na nastavu u Nablusu na Zapadnoj Obali. Palestinski zvaničnici kažu da je nekoliko školske djece ranjeno.

Inače, palestinski zvaničnici su odgodili sastanak palestinskog Zakonodavnog vijeća na kojem se očekivalo da će palestinski premijer Mahmoud Abbas podnijeti izvještaj o rezultatima prvih stotinu dana svoga mandata. Sastanak je odgodjen zbog borbe za prevlast izmedju premijera Abbasa i pradsjednika Yassera Arafata. Ukoliko lideri ne riješe medjusobne razlike premijer Abbas bi se mogao sučiti sa izglasavanjem nepovjerenja od strane palestinskog zakonodavnog vijeća.

XS
SM
MD
LG