Linkovi

Škola odpočela sa štrajkovima nastavnika - 2003-09-01


Nastava jutros nije počela u školama Hercegovačko-neretvanskog kantona sa bosanskim nastavnim programom, jer su nastavnici u tim školama stupili u štrajk. Prema riječima predstavnika Sindikata, Omera Spahe, zaposleni su od kantonalne Vlade tražili potpisivanje kolektivnih ugovora, isplatu zaostalih plata i doprinosa, nadoknadu za prevoz radnika na posao, te izjednačavanje plata i nadoknada za razredništvo sa kolegama iz dijla Katona sa hrvatskom većinom.

«Mi smo naše zahtjeve u razgovorima sa predstavnicima Vlade sveli samo na potpisivanje granskih kolektivnih ugovora», rekao je Spaho, dodajući da se Vlada HNK na taj zahtjev oglušila.

Ovaj ugovor je za sindikat veoma važan, rekao je gospodin Spaho, ističući kako sindikati više ne bi morali svoje plate iznuđivati štrajkom. Istaknuto je da će štrajk trajati do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora.

Danas su za sutra štrajk najavili i zaposleni u osnovnim i srednjim školama HNK sa hrvatskim nastavnim programom. Kako je saopšteno na pres-konferenciji hrvatskih Sindikata, Vlada nije prihvatila da ispuni nijedan zahtjev prosvjetnih radnika. Predstavnik Sindikata srednjih škola sa hrvatskim programom, Josip Milić pozvao je da Vlada što prije formira pregovarački tim, kako se štrajk ne bi odužio do u nedogled, istakavši da sindikati traže samo ono što im pripada – zarađene, a neisplaćene plate.

Kako nam je iz Sarajejeva javio Adnan Rondić, osim u Hercegovačko neretvanskom, nastava jutros nije počela ni u Tuzlanskom, Posavskom, Zapadnohercegovačkom i Livanjskom kantonu. U ovim kantonima, nastava će početi za sedam dana, osmog septembra. Razlozi odgadjanja početka nove školske godine su vrućina, nestašica vode, i manji fond školskih sati. U ostalih pet kantona, Federacije BiH nastava je jutros počela u svim osnovnim i srednjim školama!

U drugom entitetu, kako je jutros saopćio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Gojko Savanović nova školska godina počela je u svim osnovnim i srednjim školama bez ikakvih problema. Kako nam je iz Banjaluke javila Tanja Lajšić, novu školsku godinu u 200 osnovnih i 86 srednjih škola u Republici Srpskoj obilježiće reformski procesi, jer se prvi put u obrazovanju na ovim prostorima uvodi devetogodišnje školovanje u osnovnim školama. Svim učenicima, želimo uspješnu novu školsku godinu.

XS
SM
MD
LG