Linkovi

Predugo iračko ljeto za vojnike i samoga predsjednika - 2003-08-29


Američki vojnik u kovčegu prekrivenom američkom zastavom je sahranjen na nacionalnom groblju Arlington nadomak Washingtona--21-godišnji Timmy Brown je ubijen u blizini Tajia u Iraku, 12 augusta, kada je njegov konvoj naletio na eksplozivnu napravu. Njegovo ime je na sve dužoj listi američkih žrtava nakon pada Bagdada, u nečemu što je postalo dugo ljeto za američke vojnike, i američkog predsjednika. Ove nedjelje je Pentagon objavio da je više američkih vojnika izgubilo živote nakon okončanja većih borbi 1 maja, nego tokom samog rata.

Rizik je veliki za predsjednika Busha. Stvari ne idu baš tako dobro. Čak i ako ekonomija počinje pokazivati znake života, slika vanjske politike postaje grublja, kaže analitičar Michael O Hanlon iz instituta Brookings.

Rizik nije nigdje veći nego u Iraku, kojeg je predsjednik Bush nazvao najnovijim bojnim poljem u ratu protiv terorizma, obećavši da će ostati na tom putu.

Povlačenje pred licem terora bi samo dozvalo dodatne i smjelije napade. Neće biti povlačenja, rekao je predsjednik Bush.

Najnovije vijesti iz Bagdada su dovele do zabrinutosti među nekim Amerikancima da li Sjedinjene Države mogu uspostaviti građanski red u Iraku. Istraživanje javnog mijenja magazina Newsweek pokazuje da je 69% Amerikanaca zabrinuto da će Sjedinjene Države ostati godinama u Iraku bez postizanja puno napretka ka ostvarenju svojih ciljeva u toj zemlji. Neki od demokrata kažu da je Bushova administracija loše izradila fazu poslijeratne obnove.

Nedostatak planiranja i iskrenosti prema američkom narodu stavlja naše muškarce i žene u uniformi pred sve veću opasnost. Vjerujem da je pogrešno naše snage pretvarati iz vojnika u policajce bez podrške, treninga i broja koji im je potreban, kaže senator John Kerry, demokratski kandidat za predsjednika.

Pentagon insistira da ima dovoljno snaga na terenu da se obavi posao, te da usprkos, kako to nazivaju, usporavanju, stvari u Iraku idu bolje nego što to nagovještavaju nedavne vijesti.

S vijestima koje se vrte 24 sata, svaki udarac u Iraku se ponavlja, i ponavlja, i ponavlja, kao da se radi o 10, 20 udaraca. A napredak koji se postiže, i da ne bude sumnje, solidan napredak se ostvaruje, se često ne smatra dovoljno vrijednim za izvještaj, kaže američki ministar odbrane Donald Rumsfeld.

Vojni analitičar Daniel Goure vjeruje da je Bushova administracija bila isuviše optimistična u svojim pretpostavkama pri ulasku u rat. Ali u poslijeratnom periodu, kaže on, administracija se prilagođava uvjetima.

Čini mi se da oni rade upravo ono što se treba uraditi, što je kombinacija agresivnog patroliranja, progona tih ljudi, istraživanja obavještajnih podataka i nastojanja da se dobije što više takve vrste podataka, te nastojanja da se u prvi plan stavi više Iračana, kaže doktor Daniel Goure iz instituta Lexington.

Još složenija pitanja za Bushovu administraciju su ona najvažnija--koliko dugo će okupacija Iraka trajati i koliko će koštati. Američki administrator za Irak, Paul Bremer, je rekao da bi obnova Iraka mogla koštati na desetine milijardi dolara. Međutim, američki narod je taj koji će na kraju odlučiti o tome kako se predsejdnik Bush nosio sa situacijom kada sljedeće godine budu glasali u predsjedničkim izborima. Iako većina Amerikanaca još uvijek ima pozitivno mišljenje o Bushu, brojke koje pokazuju koliko američki narod odobrava njegove akcije, su opale.

Njegov izuzetno visok procenat popularnosti je mislim zauvijek otišao. Ideja da se vrati ponovnom izboru na odskočnoj dasci ratnih pobjeda u Afganistanu i Iraku mislim da više nije moguća. Međutim on bi još uvijek -vrlo moguće - mogao pobijediti, i vjerovatno je favorit u odnosu na bilo kojeg demokratskog kandidata s kojim bi se mogao suočiti, kaže Michael O Hanlon.

Usprkos sve većim zabrinutostima vezano za situaciju u Iraku, do sada su prosvjedi bili mali i nisu dobili na snazi. Na manjem prosvjedu prošle nedjelje u blizini Bushovog ranča, prosvjednici su nosili parole na kojima je pisalo: Bush nas je lagao i Dovedite američke vojnike kući. Ali dok se okupacija duži, predsejdnik Bush bi mogao biti pod pritiskom da ubijedi Amerikance da je kraj na pomolu. Neki od posjetitelja Spomeniku žrtvama vijetnamskog rata u Washingtonu, su izrazili zabrinutost oko toga kako teče kampanja u Iraku.

Samo sam zabrinut koliko dugo ćemo zaista biti tamo. Također sam zabrinut i za trošak, kaže jedan od posjetitelja.

Trebali bi tamo biti da pomognemo, ali gubimo isuviše vojnika, kaže Camille Devittorio.

Nekoliko njih međutim vjeruje da bi Sjedinjene Države tamo trebale ostati dok se posao ne završi.

To je problem--započeli smo nešto i sada moramo ostati i dovršiti posao, kaže jedan čovjek.

A taj posao pada na 137 hiljada američkih vojnika koji se trenutno nalaze u Iraku. I dok se širom svijeta i u Sjedinjenim Državama nastavlja kontroverza vezana za invaziju i okupaciju Iraka, jasno je da su snage tamo da ostanu dug period vremena.

XS
SM
MD
LG