Linkovi

Francuska će podržati ono što oni nazivaju: zaista medjunarodnim snagama za Irak - 2003-08-28


Francuska je saopštila da će podržati ono što oni nazivaju: zaista medjunarodnim snagama za Irak. Nije, medjutim, jasno, da li ideja koja se o tome javila unutar američke administracije - ide dovoljno daleko da bi dobila podršku UN. Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin danas je izjavio da jednostavno proširivanje snaga - a pod američkom komandom - neće biti dovoljno.

On nije direktno reagirao na američku ideju o multinacionalnim snagama koje bi odobrili Ujedinjeni Narodi, a njima zapovijedao američki general.

U medjuvremenu je pomoćnik američkog državnog sekretara Richard Armitage izjavio da Washington razmatra ideju o multinacionalnim snagama u Iraku, na čijem bi čelu bili zapovjednici Ujedinjenih Naroda, pod rukovodstvom jednog američkog zapovjednika. U intervjuu za više američkih listova, gospodin Armitage je rekao da je ta ideja jedna od mnogih koje Sjedinjene Države razmatraju kako bi se nosile sa nastavljenim nasiljem u Iraku.

Ova njegova izjava, medjutim, predstavlja prvi znak da su američki zvaničnici voljni Ujedinjenim Narodima dati neku rukovodeću ulogu u Iraku. Nekoliko zemalja, uključujući i Francusku, isključile su mogućnost slanja svojih trupa u region osim ukoliko tamo ne budu multinacionalne snage odobrene od strane UN. Inače, u današnjim viejstima iz Iraka stoji da je jedan britanski vojnik poginuo i još jedan ranjen, u noćašnjim akcijama u blizini Basre.

XS
SM
MD
LG