Linkovi

Tony Blair svjedočeći pred sudskom istražnom komisijom - 2003-08-28


Britanski premijer Tony Blair je izjavio da bi morao podnijeti ostavku, ako bi bilo i zrna istine u navodima da je njegova vlada uvećavala i proširivala - tačnije, - izmišljala, obavještajne podatke o iračkom zabranjenom oružju.

Svjedočeći danas pred sudskom istražnom komisijom, koja se bavi samoubojstvom vladinog naučnika Davida Kelly-ja, stručnjaka za zabranjeno oružje, gospodin Blair je kazao da nema govora o tome da je vladin izvještaj pred rat o Iraku, o Saddamovom zabranjenom oružju, bio mijenjan radi političkih dobitaka.

Irački dosije, kazao je Tony Blair, zasnovan je na informaciji koju su obezbijedili izvori u britanskoj obavještajnoj službi. Da podjsrtimo - istraga se ovdi o smrti Davida Kelly, stručnjaka za oružje, kojeg je BBC naveo kao glavni izvor za prilog o tome kao je britanska vlada lagala, kako bi pridobila javnost za rat.Inače, dolazak Tonyja Blaira u zgradu u kojoj je trebao svjedočiti, bio je propraćen okupljenim prosvjednicima koji su izmedjuostaloga nosili plakate na kojima je pisalo: Lažov.

XS
SM
MD
LG