Linkovi

Sport u Iraku nakon Saddama - 2003-08-28


Uday Husein nije više nadležan za sport u Iraku. On i njegov brat Qusay, sinovi bivšeg iračkog diktatora Saddama Husseina, ubijeni su u julu dok su pružali koalicionim snagama otpor prilikom pokušaja hapšenja.

Ali Riyah, irački sportski novinar i žrtva Saddamovog režima, rekao je: “uklanjanjem Udaja, sa leđa iračkih sportista skinut je težak teret. U očima sportista više nema straha. Nema više ni bola i mučenja, nakon povratka uIrak, ako sportisti budu poraženi. Sada Iračani mogu slobodno da biraju sportsku disciplinu, a sportisti da slobodno igraju i nadmeću se.“

Uday Husein je od 1985. godine imao kontrolu nad olimpijskim timovina i nad omladinskim sportom. U njegov džep slijevali su se novci namijenjeni sportistima i sportskim programima. Na njegovu riječ, sportisti koji su gubili bivali su zatvarani i mučeni. Neki od njih bili su tučeni dok su morali puzati po svježe izlivenom betonu, drugi su bili prisiljavani da plivaju u kanalizacijama ili da bosi trče po usitnjenom staklu.

Iz Udajevog terora nisu mogli izrastati šampioni. Sharar Haydar, nogometaš, bio je jedna od žrtava Udajevih tortura. Irački timovi i ekipe bili su šampioni Azije u mnogim sportovima -kaže on i dodaje: Irački sport je doživio pad dolaskom Udaja. Sada mi želimo, uz pomoć međunarodne zajednice, obnoviti sportsku snagu Iraka.

I ta vrsta obnove je već počela. Oformljen je novi Olimijski komitet Iraka, bez razbojnika, članova partije Baath. Prošlog mjeseca, sedam iračkih strijelaca lukom takmičilo se na 42. drugom prvenstvu svijeta u streličarstvu održanom u New Yorku. Učestvovati na ovom takmičenju bio je san koji sam dosanjala, rekla je Afrah Abas, učesnica prvenstva. Iračka nogometna reprezentacija od oktobra počinje kvalifikacione mečeve u okviru Kupa azijskih zemalja. U Kuala Lumpuru u Maleziji prvi će susret odigrati protiv reprezentacije Bahreina.

Od aprila ove godine do sada ogroman broj sportskih rekvizita i opreme - čak preko 80 hiljada nogometnih lopti, primjera radi - podijeljeno je omladinskim sportskim klubovima i mladim sportistima Iraka. Sportski objekti i tereni se grade ili obnavljaju.

Ipak, ono što je najvažnije - Iračani sada mogu slobodno odlučivati kojim sportom da se bave i kako da se njime bave. Neće više igrati i takmičiti se u slavu Saddama Huseina ili nekog drugog tiranina. Nadmetaće se za lični prestiž i sportsku slavu svoje domovine.

XS
SM
MD
LG