Linkovi

60. filmski festival u Veneciji - 2003-08-28


Kritičari imaju različita mišljenja o tome da li je Woody Allen ovaj put bio uspješan sa svojim devetim filmom kojeg predstavlja na venecijanskom filmskom festivalu. Neki smatraju da je film Anything Else, Woodijev povratak klasiku iz 1977, filmu Annie Hall - mješavini ljubavi, neuroze i humora. Drugi opet smatraju da je to samo još više iste stvari i da Woodijeva intelektualna briga za svijet počinje zamarati. Na konferenciji za novinare, njegova zabrinutost je bila okrenuta ka aktuelnim situacijama - na primjer: mogućnosti da Arnold Schwarzeneger u svoje ruke uzme Kaliforniju.

Što se tiče Arnoldove kandidature, znate li da je on veoma dobra i prijatna osoba ? California, medjutim, ima mnogo problema i teško je i zamisliti da bi bez ikakvog političkog iskustva on tamo mogao nešto bitno promijeniti. Ali, nikada ne znate, kaže Woody Allen. Na svečanom otvaranju u Veneciji su se pojavile zvijezde filma Anything Else, Christina Ricci i Jason Biggs, dok je publika, koja već osam festivala čeka da vidi svoju zvijezdu, velikim apaluzom dočekala Woodija Allena koji se pojavio sa svojom suprugom Soon Yi koju je tajno oženio upravo u Veneciji 1997, nakon što je iznenada ostavio svoju dotadašnju suprugu Miu Farrow.

Na najstarijem filmskom festivalu na svijetu, ove će godine biti prikazano ukupno 145 filmova, ali će samo jednom od njih 6 septembra biti dodijeljena nagrada Zlatni lav.

XS
SM
MD
LG