Linkovi

Prijeteće pismo Sulejmanu Tihiću - 2003-08-28


Organizacija Gavrilo Princip, iz Chicaga prijeti bošnjačkom članu Predsjedništva BiH, Sulejmanu Tihiću.

Policijska misija EU u BiH dobila je kopiju prijetećeg pisma članu Predsjedništva BiH, Sulejmanu Tihiću, i informirala relevantne vlasti o tom pismu, saopćio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornik EUPM-a. Kako je on kazao, u skladu sa zadacima dodjeljenim SIPI, ova državna agencija za sprovodjenje zakona radiće na sigurnosti visokih zvaničnika BiH kada postane operativna. Do tada bi Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH trebalo pružati takvu vrstu zaštite.

Prijeteće pismo Sulejmanu Tihiću stiglo je iz Chicaga, sa poštanskim žigom tog grada, a podpsiali su ga pripadnici organizacije Gavrilo Princip. Nezvanično saznajemo da je utvrdjeno da osobe podpisnici zaista postoje, da žive u Chicagu, te da su američkoj policiji još od ranije poznate njihove aktivnosti. Iz američke ambasade u Sarajevu saznajemo da su sa ovim prijetnjama upoznati iz napisa u štampi i da nemaju komentara o ovom slučaju.

O pismu kje mu je upućeno član Predsjendištva BiH, Sulejman Tihić u izjavi za Glas Amerike kaže: Upoznat sam sa sadržajem pisma u kojem se prijeti meni i porodici zbog mojih političkih aktivnosti. Normalno, nije prijatno, ali šta se može to je sastavni dio posla. Ja nastavljam borbu za Bosnu, pravdu i istinu, posebno istinu o zločinima koji su počinjeni u ime agresije na BiH, borbu za tužbu protiv Srbije i Crne Gore zbog agresije i genocida. Što se tiče samih prijetnji, neka organi zaduženi za sigurnost rade svoj posao, ali to mene u mojoj borbi za Bosnu neće ometati.

XS
SM
MD
LG