Linkovi

G.W. Bush: nećemo popustiti u ratu protiv terorizma - 2003-08-27


Obraćajući se, juče u St.Louisu najvećoj svjetskoj organizaciji ratnih veterana, predsjednik Bush je naglasio da veoma poštuje uspomenu na sve one koji su poginuli u borbi protiv terorizma, obećavši da će se boriti protiv terorizma bez obzira koliko vremena za to bude trebalo.

Al-Qaida je ranjena, ali nije uništena. Ona je i dalje ozbiljna opasnost za američki narod. Terorističke mreže još uvijek nalaze regrute i još uvijek kuju zavjere i nastoja napasti našu zemlju. Naša odlučnost je čvrsta i jasna: bez obzira koliko vremena za to trebalo, privešćemo pravdi one koji kuju zavjere protiv Amerike. Nijedna zemlja ne može biti neutralna u borbi između civilizacije i haosa. Svaka zemlja koja stoji na strani slobode i vrijednosti ljudskog života mora osuditi terorizam i djelovati protiv malog broja onih koji nastoje uništiti nade mnogih, rekao je predsjednik Bush, koji se također osvrnuo i na terorizam na Srednjem Istoku.

Sada je vrijeme za svakog istinskog prijatelja palestinskog naroda, svakog lidera na srednjem istoku i za sam palestinski narod da presjeku sav novac i podršku teroristima i da se aktivno bore protiv terora na svim frontovima.

Što se tiče Iraka, američki predsjednik je podsjetio da irački narod sada mora obezbjediti vlastitu sigurnost. I Demokrati i Republikanci u Kongresu traže da se u Irak pošalje još američkih vojnika da bi se borili u ratu protiv gerile sa kojim su tamo suočeni. Bushova administracija, medjutim, kaže, da u ovom trenutku broj snaga koji je u Iraku - sasvim odgovara potrebama. On je na kraju dodao da se više od 30 hiljada ljudi dobrovoljno prijavljuje za trening za vojne dužnosti, te civilne dužnosti vezane za sigurnost.

XS
SM
MD
LG