Linkovi

Miodrag Jokić priznao krivnju za granatiranje Dubrovnika - 2003-08-27


Miodrag Jokich danas iznenadno priznao krivnju za granatiranje Dubrovnika 1991. godine. U današnjem nastavku procesa protiv Slobodana Miloševića, optuženi je unakrsno ispitivao svjedoka optužbe, nekadašnjeg šefa europske posmatračke misije, Kolma Dojla o napadu "muslimanskih snaga" na kolonu JNA u Dobrovoljackoj ulici u Sarajevu, maja 1992. godine, tvrdeci da su tada "hladnokrvno ubijani oficiri JNA". Svjedok je izvještaje jugoslovenske vojske o zbivanjima u Dobrovoljacckoj nazvao "pretjeranm".

Penzionirani admiral JNA Miodrag Jokić je danas pred haški sudijama priznao krivnju za ratne zločine u Dubrovniku 1991. godine, za koje ga tereti haška optužnica.

Priznao je da je kriv za granatiranje Starog grada u Dubrovniku, 6. decembra 1991, što se karakterizira kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Prema sporazumu sa tužiteljstvom, penzionirani admiral je kriv po svih šest tačaka optužnice koja ga tereti za ubistva, okrutno postupanje i napade na civile, uništavanje objekata, napade na civile i uništavanje kulturnih, istorijskih i vjerskih objekata.

Haški će tužitelji za Jokića tražiti kaznu od 10 godina zatvora, dok će o sporazumu tužitelja sa optuženim i predloženoj visini kazne, posljednju riječ dati Sudsko vijeće Haškog tribunala.

Miodrag Jokić se predao Haškom tribunalu 12. novembra 2001, a parv dana nakon toga je pred haškim sudijama izjavio da se ne osjeća krivim ni po jednoj od tačaka optužnice.

XS
SM
MD
LG