Linkovi

Novi način lječenja timora na mozgu - 2003-08-26


Cyberknife je novi tehnološki visoko razvijeni robot koji izuzetnom preciznošću pomaže u liječenju tumora na mozgu.

Dva tumora koja se brzo razvijaju na mozgu 29-to godišnje Jennifer McAbee uništila su nerve koji kontrolišu glas..., i ona jedino može da šapće.

Jennifer Mcabee: Nisam mogla čuti na desno uho..., i imala sam jake glavobolje.

dr. Zbigniew Petrovich: Tumor je zahvatio ....njen lijevi optički nerv.

Bila je blizu gubitka vida...i vrlo moguće života.

I ja sam bio zabrinut, ukoliko ne budemo hitno intervenirali...njen život bi mogao biti ugrožen, rekao je dr. Zbigniew Petrovich.

Tumor gospodje Jennifer je bio na mjestu na kojem doktori nisu mogli operisati. Podvrgnuta je radijaciji, zvanoj gama nož, novoj proceduri koja je obično uspješna, ali za Jennifer nije je bila. U centru za lječenje raka USC Norris su joj rekli da sačeka očekivanu primjenu novog sofisticiranog lasera.

To je bila moja zadnja šansa, kaže Jennifer.

Nova naprava nazvana cyberknife može doseći bilo koji tumor u tijelu. Robotička ruka je u stanju da šalje zrake iz hiljadu 220 pravaca. Kibernetički nož cilja jedino tumor, spašavajući zdravo tkivo. Pacijent je pri tome budan.

To je jedina naprava koja vam daje prave blagovremene slike...kontrolu liječenja u svakom trenutku, kaže dr. Petrovich.

Pacijent može iskusiti minimalne posljedice, ako ih uopće bude, i može istog dana ići kući. Mjesec dana nakon što je Jennifer bila izložena ovoj proceduri njene prognoze su dobre.

Dio sa tumorom...izgleda normalan mozak, pkazuje na snimku doktor Petrovich.

U biti to je čudo...zaista jeste..., kaže Jannifer

Mada kibernetički nož može doseći tumor bilo gdje u tijelu, doktor Petrovich kaže da se ne primjenjuje u svakom slučaju i da upotreba zavisi od stanja pacijenta i gdje se tumor nalazi. Inače 8 medicinskih centara u Americi već imaju ove nove kibernetičke noževe.

XS
SM
MD
LG