Linkovi

Dokaz o genocidu - mozda do kraja godine - 2003-08-26


Ove sedmice nastavljeni sudski proces protiv Slobodana Milossevicha je ussao u za tuzzitelje odluccujuchu, "bosansku" fazu. Naime, izvodechi svjedoke optuzzbe, hasski tuzzitelji do kraja ove godine i okonccanja prezentiranja dokaza opotuzzbe, namjeravaju dokazati da je bivssi jugoslavenski predsjednik kriv za najtezzi od ratnih zloccina- zloccin genocida.

Takvu namjeru je nedavno najavila i glavna tuzziteljica Tribunala, Carla del Ponte, naglassavajuchi, istovremeno, da che posao tuzzitelja bitinessto tezzi nego ssto su na poccetku procesa pretpostavljali. Isprjeccila su se, kako kazze, proceduralana pitanja, tako da che tuzzitelji na klupu za svjedoke morati izvesti sto vechi broj autenticcnih occevidaca genocida koji Milossevichu pripisuje hassko tuzziteljstvo.

Tako je prvog dana nakon ljetne pauze na klupu za svjedoke izassao Drazzen Erdemovich, svjedok i uccesnik masovnih streljuanja Bossnjaka Srebrenice, koji se prisjechao ljeta 1995. godine i vlastitog uccesscha u egzekuciji, kako je potvrdio, barem 1000 Bossnjaka Srebrenice i okoline.

Svjedoccio je o organiziranosti zloccinacckog djela i povezanosti njegovih izvrssilaca, pripadnika snaga bosanskih Srba, sa jugoslavenskom vojskom, ssto bi sudije trebalo uvjeriti umjessanost optuzzenog u srebreniccki masakr.

Medjutim, Milossevich je ustvrdio da Srbija i on nisu imali nissta sa Srebrenicom, optuzzujuchi istovremeno "francuske i druge tajne sluzzbe" za smrt visse od 7 hiljada Bossnjaka srebreniccke enklave.

Sem Srebrenice, i opsada Sarajeva je jedno od uporissta tuzxzitelja u dokazivanju krivnje Milossevicha za genocid. S tim u vezi, danassnji svjedok je bio Kolm Dojl, svojevremeni ssef europske posmatracke misije i izaslanik mirovnog posrednika u BiH, lorda Karingtona.

Dojl je, pored ostalog, svjedoccio i o tome da mu je, uoci referenduma o nezavisnosti BiH, srpski lider Radovan Karadzzic rekao da che, ako BiH postane nezavisna, biti rata.

Odmah po proglassavanju rezultata referenduma, Srbi su blokirali grad barikadama, ssto je, prema svjedoku, ssto je ocito bilo ranije planirano. Dojl je svjedoccio da je nedugo zatim poccelo i granatiranje grada sa srpskih polozzaja, te da mu je Karadzzich priznao da su srpske snage granatirale zgradu TV Sarajevo.

Svjedok se danas prisjechao i da mu je, pocetkom maja 1992. godine, Biljana Plavssich na Palama rekla da Srbima treba da pripadne izmedju 70 i 75 odsto teritorije BiH, i da za ostvarivanje tog cilja "vrijedi zzrtvovati tri miliona ljudi".

Svjedoccechi o tadassnjim susretima sa Milossevichem, svjedok je rekao da su se susreli 16. juna u Beogradu, kada je optuzzeni, kako kazze Dojl, priznao da je "priznao da je Sarajevo muslimanski grad, da Srbi ne treba da ga bombarduju i da treba da ostane pod muslimanskom kontrolom".

Sa druge strane, unakrsno ispitujuchi danassnjeg svjedoka, Milossevich je za ubistva civila u opkoljenom gradu optuzzio "muslimanske vlasti", koje su to ccinile kako bi, po njemu, okrivile Srbe i dobile povod za povlacenje iz pregovora.

Sudski proces protiv bivsseg jugoslavenskog predsjednika se nastavlja sutra.

XS
SM
MD
LG