Linkovi

SFOR - u potrazi za Karadžićem? - 2003-08-26


Mirovne snage SFOR-a rasporedile su se na nekoliko važnih tačaka u samom mjestu, uključujući i zgradu policijske stanice, ali i oko kuće Karadžićeve kćerke, te kuća nekoliko njegovih pristalica. Medjunarodna zajednica je ove godine inače pojačala pritisak na bivšeg lidera bosanskih Srba, koji se i sada skriva uz pomoć mreže svojih pristalica. Glasnogovornik SFOR-a, Dale McAahern, zvanično je jutros potvrdio da je to bila jedna od SFOR-ovih operacija na tom terenu.

Mogu vam potvrditi da mi trenutno izvodimo operacije na području Pala. Radi se o regularnim patrolama na terenu i to spada u standardan spektar SFOR-ovih operacija. SFOR žali zbog neugodnosti koje ova operacija uzrokuje časnim gradjanima Bosne i Hercegovine koji poštuju zakon. Medjutim, moramo naglasiti da su ovakve operacije neophodne kako bi se prekinule i onemogućile anti-dejtonske aktivnosti nekih lica.

Dakle, krivci za ove neugodnosti koje trpe pošteni gradjani - jesu osobe koje djeluju protiv Dejtonskog sporazuma. Ove i ovakve akcije SFOR poduzima u interesu gradjana Bosne i Hercegovine i njihove budućnosti. S obzirom da vi znate pravila SFOR-a, odnosno da mi moramo zaštititi naše snage na terenu i osigurati da naša akcija bude efikasna - bile su to sve informacije koje vam mogu dati u ovom trenutku, rekao je novinarima glasnogovornik SFOR-a.

U sličnoj operaciji početkom ovog mjeseca, SFOR-u nije uspio da uhvati Karadžićevog vojnog komandanta Ratka Mladića u raciji izvršenoj na kuću njegove majke.

XS
SM
MD
LG