Linkovi

Crno vino protiv starenja? - 2003-08-26


To možda neće biti tajna vječitog života, ali crno vino možda sadrži tajnu dugog života, sugeriraju istraživači. Naučnici su, naime, otkrili sastojak u crnom vinu koji produžava životni vijek kvasca za hljeb i do 80 posto. Laboratorijski eksperimenti pokazuju da molekul takodjer ima uticaja na ljudske ćelije, čineći ih otpornijim na radijaciju.

Mada je otkriće u ranoj fazi, istraživači ukazuju na mogućnost razvoja lijekova koji bi produžili život i speriječili bolesti koje prate starost.

Medjutim, naučnik David Finkelstein, direktor Programa za reguliranje metabolizma pri Američkom nacionalnom institutu za naraštaj, upozorava da je, bez obzira na intrigantne rezultate, istraživanje još daleko od završetka.

Očito je da to radi na kvascu, i reklo bi se da radi na muhama, ali mi nismo muhe, niti kvasac za hljeb, kaže on.

Molekul, resveratrol, pripada dobro poznatoj grupi utemeljenoj u biljkama, nadjenoj u crnom vinu, voću, povrću i maslinovom ulju. Ti polifenoli su odavno poznati zbog svojih antioksigenskih svojstava. Ali novo istraživanje pokazuje da korist od njih može biti veća. Neka njihova svojstva kako se čini aktiviraju familiju enzima, zvanu Sirtuins, koja produžava životni vijek kvasca i laboratorijskih crva koji žive na ograničenom uzimanju kalorija.

Kod brojnih vrsta je poznato da žive duže kada im se reducira hrana, uključujući sisavce kao što su miševi i pacovi. Jedno od objašnjenja je da glad stimulira Sirtuins da se pripremi za preživljavanje. Iz Nacionalnog instituta za naraštaj kažu da planiraju finansirati buduća istraživanja u toj oblasti koristeći laboratorijske miševe.

Sastojci iz vina su pomogli da ćelije kvasca žive 60 do 80 posto duže, kako je to izmjereno u brojnim generacijama. Na iznenadjenje istraživača, ćelije kvasca tretirane malom dozom Resveratrola živjele su u prosjeku kroz 38 generacija, u poredjenju sa 19 kod netretiranog kvasca.

U eksperimentu sa ljudskim ćelijama Resveratrol je proizveo slične rezultate. Odnos ljudskih ćelija koje su preživjele udar gama radijacije raste sa 10 na 30 posto kada su tretirane Resveratrolom.

Pilule protiv starenja bi mogle biti unosan posao. Žene, i sve više muškaraca, već troše milijarde na kreme, tretmane i hirurške zahvate kako bi izgledali i osjećali se mladjim.

Ipak u toplicama Jolie Day u Bethesdi, u Marylandu, gosti su skeptični kada je riječ o čudotvornom ljeku protiv starosti.

Sharon, advokat i konzumer vina, i sada majka, kaže: Mislim da bi to bilo divno, ali to ne isključuje druge stvari koje su važne u brizi za sebe, smanjivanje stresa, uzimanje prave hrane, dovoljno sna, i redovno vježbanje.

Kelly, druga gošća toplica, kaže da neće početi piti samo da bi usporila proces starenja. Ne osjećam da treba da to izbjegavam. Imam nekoliko prijatelja koji su se podvrgli zahvatu s Botoxom, ali to nije za mene. Osjećam da starim, to je jednostavno dio života. Mislim, već se ukazuju neke bore, i to jednostavno pokazuje da ste živjeli, i ja sa tim nemam problema.

David Finkelstain takodjer kaže da uzimanje čaše vina svaki dan neće ništa promjeniti u vašem životu osim što ćete dobiti nekoliko dodatnih kilograma.

XS
SM
MD
LG