Linkovi

Odlazak Petea Samprasa - 2003-08-26


Posljednji put je , simbolično rečeno, tenisku lopticu Pete Sampras udario jučer na konferenciji za novinare na kojoj je obznanio odluku o povlačenju. Bilo je to na dan otvaranja ovogodišnjeg Otvorenog prvenstva Sjedinjenih Država na kojem je Sampras prošle godine pobijedio.

U Flashing Meadowsu, na stadionu koji nosi ime Arthura Ashea, takođe poznatog američkog tenisera, na kratkoj oproštajnoj ceremoniji o Peteru Samprasu govorili su John McEnroe, Boris Becker i Jim Courier, tenisači koji itekako dobro znaju što je bio tenis na Samprasov način. Peter Sampras odlazi u tenisku povijest kao tenisač koji je osvojio 14 pojedinačnih Grand Slam titula. Sedam puta bio je najbolji na Wimbledonu, pet puta na US openu i dva puta na Otvorenom prvenstvu Australije.

Između 1993. i 1998. godine bio je najbolje rangirani tenisač u svijetu. U ukupnoj teniskoj karijeri osvojio je 64 pojedinačne titule pobjednika i od nagrada zaradio rekordnih 43 miliona dolara.

Pete Sampras odlazi sa gotovo svim što se moglo osvojiti.

Dok mali Sampras i ne zna da se oprašta od tate tenisača, sigurno će se obradovati tati Samprasu, koji će, bez sumnje, imati više vremena za porodicu, a svojoj ženi Sampras se zahvalio na podršci koju mu je pružala tokom profesionalne karijere tenisača, koja je zahtijevala dosta odricanja. Porodica će sada biti na okupu.

Hoće li mladi Sampras očevim stopama?

XS
SM
MD
LG