Linkovi

Kako dalje u vezi sa Irakom? - 2003-08-25


Evo kako su na pitanje da li je u Irak potrebno poslati još američkih vojnika odgovorili senator Joseph Biden, najviše rangirani Demokrata u senatskom Komitetu za medjunarodne odnose, i general Richard Myers, šef generalštaba američke vojske.

Demokrati će pobijediti na narednim izborima. Demokrati će pobijediti na narednim izborima - ukoliko predsjednik radikalno ne izmijeni svoju politiku u vezi sa Irakom, i to tako što će prije svega američkom narodu reći šta ga očekuje s tim u vezi. To će nas koštati na milijarde dolara. Bićemo tamo i moramo biti tamo nekoliko godina i to će zahtijevati desetine hiljada vojnika. On američkom narodu mora reći zašto je toliko važno da to bude učinjeno. Ako on to ne učini izgubićemo podršku američkog naroda, narod će tražiti da trupe budu vraćene kući, zemlja će se podijeliti i mi ćemo imati problem. Predsjednik se mora obratiti američkom narodu i reći razuman razlog što smo tamo i šta će koštati da tamo i ostanemo. To je od ključne važnosti, zaključio je senator Joseph Biden. Na pitanje šta dalje treba preduzeti u vezi sa Irakom, general Richard Myers odgovara:

Biće preduzeto upravo ono što sada i činimo. Znate, treba da shvatimo da smo tamo pet mjeseci i da su u to vrijeme uračunate i velike borbene operacije i ono što sada radimo. U medijima čujemo za incidente, čujemo one loše vijesti... Ne čujete dobre vijesti. Vojska je uradila više od 5 hiljada projekata iz domena civilnih poslova. I to jesve mimo onoga što USAID i drugi čine. Dakle, iz Iraka dolazi mnogo dobrih vijesti. Pogledajte samo današnju naslovnu stranu New York Timesa da vidite kako marinci, samo malo južno od Bagdada, pomažu lokalnim zajednicama.. Mislim, nastavićemo da radimo ono što već radimo. Većina iračkog naroda je uz nas. Oni žele bolji život. Ne žele život u teroru i terorisanju njihovih porodica i prijatelja. Oni žele bolji život i oni zasigurno mogu doći do boljeg života i medjunarodna zajednica će im u tome i pomoći, uvjeren je šef generalštaba američke vojske, general Richard Myers.

XS
SM
MD
LG