Linkovi

Evropljani podijeljenji po pitanju zajednicke obrane - 2003-08-25


Nakon nedavnih inicijativa Njemačke, Francuske i Belgije, i britanska vlada je sačinila vlastiti prijedlog budućnosti europske odbrane, koji uključuje NATO i američkog vojnog saveznika.

Prema britanskim izvorima, zvanični London je članicama Europske unije i svim kandidatskim zemljama već uputio prijedlog plana po kojem bi se u NATO vojnom centru u belgijskom gradu Mons formirao i "Europski centar za planiranje", sličan onome koji su nedavno predložile Njemačka, Francuska i Belgija. Medjutim, ključna razlika izmedju dva predložena koncepta je u tome što "kontinetalno" vidjenje europske odbrane isključuje ulogu NATO i Washingtona, dok se Britanci čvrsto drže moćnog prekomorskog saveznika.

S tim u vezi, posljednji potez britanskih zvaničnika se tumači kao direktan napad na uspostavu nezavisnog europskog vojnog štaba, koju su najavile učesnice aprilskog "mini samita" u Bruxellesu, kao i borbu da se "čisto europska dimenzija" buduće odbrane Unije za sva vremena izbriše iz nacrta ustava europske asocijacije država.

Britanci su u svom posljedjem prijedlogu naglasili da će europsko planiranje "tik do NATO", dati europskim vojnim operacijama " odgovarajući identitet".

Već se nezvanično računa da će britanskom planu podršku dati Španija, Irska, te najveći broj novih europskih članica sa istoka Europe. Uz to, plan predstavlja i konkretnu potvrdu obećanja premijera Tony Blaira, datog u vrijeme aprilske incijative zagovornika europske odbrane bez NATO i Amerike, da će "blokirati sve što prijeti umanjenju značaja NATO".

XS
SM
MD
LG