Linkovi

Powell o napadu u Baghdadu - 2003-08-25


Žrtve terorističkog napada od 14. avgusta ove godine bile su Ujedinjene nacije. Osoblje svjetske organizacije u sjedištu u Bagdadu i Iračani ubijeni u samoubilačkom napadu tog dana radili su na obnovi Iraka, pružanju medicinske pomoći i pomagali u raspodjeli hrane.

Tim napadom teroristi su zapravo pokazali da strahuju od poboljšanja stanja u toj zemlji i da mrze mir. Oni su neprijatelj iračkom narodu. Svojim napadima i ciljevima koje odabiru ubice takve vrste još jednom su pokazali da su neprijatelji civiliziranog svijeta.

Međutim, kako je rekao američki državni sekretar Colin Powell, teroristi neće uspjeti:

POWELL: Ujedinjene nacije neće biti pokolebane. Koalicija ostaje nepokolebana. Sjedinjene države sasvim sigurno ostaju u Iraku kako bi osigurale da će obećanja data iračkom narodu eliminiranjem režima Saddama Husseina biti ostvarena, da će biti dostupna svakom Iračaninu.

Sa svakim korakom napretka u Iraku povećava se očaj terorista i ostataka Saddamovog brutalnog režima. Sjedinjene države, njeni prijatelji i saveznici i Ujedinjene nacije neće odustati od zacrtanog kursa. Gospodin Powell ocjenjuje da podrška stvaranju slobodnog Iraka raste:

POWELL: Sada je već 22 hiljade vojnika iz 30 država pod zapovjedništvom koalicionih snaga. Mora se imati kompetentno zapovjedništvo nad tim velikim vojnim mehanizmom. To je ono što daje koalicija i to je ono što Sjedinjene države daju koaliciji. Pet država je u procesu donošenja konačnih odluka o slanju trupa, a mi razmatramo takve mogućnosti u razgovorima sa predstavnicima još 14 zemalja. Dakle, to je broj od blizu 45, 50 zemalja i to je više nego značajno međunarodno prisustvo u Iraku.

Sve se zemlje suočavaju sa izazovim i izborom. ”Nastojeći širiti haos i strah teroristi iskušavaju našu volju, ali mi ćemo nastaviti rat protiv terorizma sve dok ubice ne privedemo pravdi. I u tom ratu ćemo pobijediti” - ne jednom je istakao predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush.

XS
SM
MD
LG