Linkovi

Erdemović, svjedok protiv Miloševića: Ubijali smo na smjenu - 2003-08-25


Riječ je o Draženu Erdemoviću, koji je i sam optužen a potom i osudjen za učešće u sebreničkom masakru, jula 1995. godine. I danas, kao i tokom vlastitog sudskog procesa, on je priznao da je, kao vojnik snaga bosanskih Srba, sudjelovao u streljanju oko 1000 bošnjačkih muškaraca Srebrenice i okoline, ljeta 1995. godine.

Čnio je to, prisjeća se svjedok optužbe, zajedno sa nekolicinom ostalih pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS, streljajući Bošnjake koji su dovoženi autobusima i, kako kaže, izvršavajući naredjenje oficira VRS, Brane Gojkovića.

"Brano nam je rekao šta će se desiti - da će početi da dolaze autobusi sa civilima iz Srebrenice i da treba da budu streljani. Pitali samo ga zašto se to radi, ja nisam mogao da shvatim, a on je rekao: 'Daj ti njima svoju pušku, pa ćeš vidjeti šta će se desiti", ustvrdio je danas Dražen Erdemović.

On je svjedočio da su žrtve bili moškarci izmedju 18 i 80 godina, a svi su nosili civilnu odjeću. Izvodjeni su iz autobusa u grupama od po 10 i streljani na obližnjoj poljani. Erdemović je danas svjedočio da su pripadnici njegove jedinice streljali "po smjenama"- od 10 ujutru do 3 sata poslijepodne, kada ih je zamijenila jedinica VRS iz Bratunca.

Svjedok je ustvrdio da su neki od članova njegovog, Desetog diverzantskog voda, bili na obuci u kasarnama jugoslavenske vojske u Pančevu, te da ih je VJ snabdijevala oružjem.

Dražen Erdemović je na sudjenju 1996. godine priznao učešće u srebreničkom masakru, za šta je osudjen na pet godina zatvora. na slobodi je od 2000-te godine. Te je godine Erdemović svjedočio i protiv Radislava Krstića koji je osudjen za genocid u Srebrenici i osudjen na 46 godina zatvora.

U nastavku sudjenja svjedoka opružbe ispituje optuženi, Slobodan Milošević.

XS
SM
MD
LG