Linkovi

Kontraverza u Alabami: Sud i 10 božijih zapovjedi - 2003-08-25


Sudbina kamenog bloka u državnom sudu u Alabami na kojem je uklesano biblijskih 10 božjih zapovjedi privlači ovih dana veliku pažnju američke javnosti i pokreće brojne rasprave o tumačenju američkih zakona i Ustava. Dvije godine, nakon što je predsjednik suda u Alabami postavio taj kameni blok u ulazni hol državnog suda, federalni sud je presudio da je to u suprotnosti sa zakonom i naredio njegovo uklanjanje. Medjutim, sudija Ray Moore i njegove pristalice se tom uklanjanju protive.

Ray Moore, predsjednik suda u Alabami je svojim istomišljenicima krajem prošle sedmice govoreći ispred zgrade suda rekao da on neće ukloniti kamen, koji je spomenik deset božijih zapovjedi.

”Ja neću prekršiti svoju zakletvu. Ja to ne mogu uraditi zbog savjesti. Ja neću zanemariti svoju dužnost. I ja nikada, nikada neću zanijekati Boga na čijim zakonima je naša zemlja izgradjena.“

Sudija Moore je spomenik postavio prije dvije godine bez konsultacija sa 8 drugih sudija. Medjutim, ostale sudije su podržale presudu federalnog suda da spomenik narušava zakon o odvojenosti crkve i države, kako to nalaže američki Ustav, a sudijski etički panel je suspendovao gospodina Moorea, koji je prije toga uložio žalbu Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država, ali je sud odbio da razmatra slučaj.

Ustavni zakon kaže: Kongres neće donositi zakon koji se temelji na religiji. Ta definicija stvara odredjenu konfuziju, kaže profesor prava Michael Sideman.

Riječi ”zasnovani na religiji“ same po sebi nisu dovoljno definirane. One se nalaze u dokumentu koji je star 200 godina, kojeg su napisali ljudi kojih više nema da bi nam kazali šta su pod tim mislili, kaže profesor Sideman.

Mnogi od onih koji podržavaju sudiju Moorea i dalje dežuraju u blizini spomenika dok on sam kaže da će uputiti novu peticiju kako bi spomenik ostao na sadašnjem mjestu.

XS
SM
MD
LG