Linkovi

Visoki predstavnik kaznjava HDZ BiH - 2003-08-25


Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown odlučio je danas Hrvatskoj demokratskoj zajednici na državnom, federalnom i nivou srednjebosanskog kantona ukinuti pet posto od sredstava za sljedeću godinu, što iznosi blizu 40.000 KM. Razlog za ovu odluku je taj što srednjobosanski kanton nije do kraja prošle sedmice izdao instrukcije o administrativnom ujedinjenju škola na tom području.

Hercegovačko-neretvanski kanton je spomenute instrukcije izdao u predviđenom roku, dok je Srednjobosanski kanton tek danas uputio pismo koje treba analizirati. Visoki Predstavnik je istakao kako je navedena kazna HDZ-u uslijedila nakon što dužnosnici te stranke nisu ispunili svoje obaveze iz oblasti reforme obrazovanja. To obaveze čine postprijemne uvjete BiH prema Vijeću Evrope i jedan su od uvjeta za pristupanje izradi studije izvodljivosti o pristupanju EU.

Ashdown je naveo kako će osigurati da se pet posto od sredstva HDZ-a odbije na adekvatan način i iskoristi za potrebe nastavnika i djece. U slučaju neispunjavanja obaveza Ta kazna ima i dalje mjere, pa će visoki predstavnik odbiti i dodatnih pet posto ukoliko ne bude daljih pomaka u ispunjenju obaveza u tom kantonu i to za svaki dan dok Kanton ne ispuni potrebne uvjete.

Kako je najavljeno, ukoliko se mjere ne provedu do petka kao krajnji rok, visoki predstavnik će razmotriti i daljne mjere. Hercegovačko-neretvanski kanton je na vrijeme ispoštovao obaveze, ali instrukcije o ujedinjenju škola u Mostaru trenutno blokiraju unutar Općinskog vijeća u općini Mostar Jugozapad, te tu blokadu treba hitno ukloniti.

G Ashown je naglasio kako se u spomenutim reformama radi o izuzimanju politike iz obrazovanja za dobrobit djece i cijele BiH. Tu se ne radi o jeziku, već o administrativnom ujedinjavanju, odnosno okončanju projekta «dvije škole pod jedinim krovom», dodao je.

Šef OSCE-misije za BiH ambasador Robert Beecroft je istakao da jedinjenje znači postojanje jedne administrativne strukture, podrazmijeva se jedan školski direktor i odbor, dok će škola će biti registrirana kao jedna pravna osoba sa jednim imenom, a biti će uspostavljeno zajedničko školsko osoblje u školi.

Reagirajući na današnje sankcije, predsjednik HDZ-a Bariša Čolak izjavio je kako je vjerovao da do sankcija ipak neće doći.

Po riječima Čolaka, , Srednjobosanski kanton uputio je instrukcije o adminsitrativnom ujedinjenju škola danas u 11 sati i 20 minuta, ali kako je press konferencija predstavnika međunarodne zajednice zajednice u BiH bila zakazana za 12 sati, on vjeruje da u OHR-u nisu imali priliku analizirati instrukcije.

Kašnjenje instrukcija od strane srednjebosanskog kantona Čolak opravdava činjenicom da su predstavnicima HDZ a mjere kojima se dokida segregacija u školama nisu dovoljno pojašnjene.

"Postojala je bojazan da administrativno ujedinjenje škola povlači za sobom i gubljenje prava školovanja na vlastitom jeziku te gubljenje prava na vlastiti plan i program i učenje iz vlastitih udžbenika", kazao je Čolak.

Čolak je izrazio nadu da će Visoki Predstavnik uzeti u obzir složenu situaciju u obrazovanju u Srednjebosanskom kantonu.

XS
SM
MD
LG