Linkovi

Stari most ponovo premostio Neretvu - 2003-08-22


Danas je položen posljednji kamen u luk simbola Mostara i Hercegovine, Starog mosta, čime je na mjestu gdje je stajao sve do rušenja 9. novembra 1993. godine, premoštena Neretva i spojene njene dvije obale.

Kamen su položili čelnici Mostara, Hamdija Jahić i Ljubo Bešlić, te direktor Jedinice za koordinaciju obnove Starog mosta, Rusmir Čišić i njegov zamjenik Tihomir Rozić.

Na prigodnoj svečanosti, uz prisustvo velikog broja građana, te domaćih i stranih medija, Tihomir Rozić je istakao kako se polaganjem 456-og kamenog bloka završava najsloženija faza rekonstrukcije Starog mosta.

»Upornjaci mosta na lijevoj i desnoj obali ponovo su povezani jedinstvenom okamenjenom dugom raspona 27 metara», rekao je gospodin Rozić.

Direktor Jedinice za koordinaciju obnove, Rusmir Ćišić u izjavi za medije je rekao da treba biti položeno još oko šesto blokova u uzvodni i nizvodni vijenac Mosta, od kojiyh je već pripremljeno 160, te da bi u sljedećih 90 do 100 dana radovi na Mostu mogli biti privedeni kraju.

"Obnova Staroga mosta predstavlja simbol mira i saradnje ne samo u gradu Mostaru već i u cijeloj BiH», rekao je u izjavi za medije bivši gradonačelnik Mostara, Safet Oručević, koji je i pokrenuo projekat obnove Starog mosta.

Obnova Starog mosta koštaće 15 miliona dolara i u njoj učestvuje nekoliko zemalja donatora, te Svjetska banka i UNESCO.

XS
SM
MD
LG