Linkovi

SAD odlučile zamrznuti sredstva 6 Hamasovih lidera - 2003-08-22


Sjedinjene Države su se odlučile zamrznuti sredstva 6 Hamasovih lidera , koja su u Sjedinjenim Državama, kao i nekoliko grupa koje podržavaju Hamas.

Ovo je saopćenje izdao osobno predsjednik Bush, rekavši u njemu kako se Hamas napadom na civilni autobus u utorak, još jednom dokazao kao teroristička skupina. Na listi grupa zamrznutih sredstava je i pet grupa sa sjedištem u Evropi, ali nisu objavljeni njihovi nazivi.

U medjuvremenu je na desetine hiljada Palestinaca izašlo danas na ulice u prosvjedu protiv ubojstva hamasovog lidsera, i pozivajući na osvetu. Demonstracije su održane tijekom sahrane jučer ubijenog Ismaila Abu Shanaba, jednog od osnivača Hamasa.

Izrael je u medjuvremenu zaprijetio novim atentatima na vodjstvo militantnih palestinskih grupa. Tek par sati nakon današnjih prosvjeda, izraelski vojnici su ubili jednog navodnog militanta, i još dvojicu ranili, na krovu jedne bolnice u gradu Nablusu, na Zapadnoj Obali.

Izraelska vlada je sinoć saopćila da daje palestinskoj vlasti 24 sata kako bi vidjeli hoće li se poduzeti ikakve oštrije mjere protiv terorista; ako ne bude nikakvih rezultata, kaže službeni Tel Aviv, napadi na militante će se nastaviti.

XS
SM
MD
LG