Linkovi

Irak: Teroristi su pokazali strah od progrema i mržnju prema miru - 2003-08-22


Upravo je prošlo preko stotinu dana od kada su završene glavne borbene operacije u Iraku i irački narod oslobođen brutalnog režima Saddama Husseina. Ali kao što je to pokazao bombaški napad na sjedište UN-a u Bagdadu izvršen 19. augusta, sa teroristima još uvijek ima posla.

Predsjednik George W. Bush je rekao da su teroristi, prema njegovim riječima, pokazali svoj strah od progresa i mržnju prema miru.

Svojom taktikom i oadbirom ciljeva ove ubice su se još jednom pokazale kao neprijatelji civilizovanog svijeta. Svaki znak progresa u Iraku navodi teroriste i ostatke pristalica brutalnog sadamovog režima na još dublji očaj, rekao je predsjendik Bush.

Koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama radi zajedno sa Iračanima na poboljšanju sigurnosti u cijeloj zemlji. Regrutuju se, obučavaju i naoružavaju novi pripadnici iračke armije i policije. Hiljadu i dvije stotine Iračana obučavano je ove godine za potrebe nove iračke armije. U roku od dvije godine četrdeset hiljada regruta će biti potpuno obučeno.

Pedeset i osam od osamdeset i devet iračkih gradova ima profesionalne policijske snage. Više od trideset hiljada Iračana u zemlji zaposleno je da patrolira ulicama.

Koalicione vlasti zahvaljujući informacijama koje su dobile od iračkih građana sprovele su operaciju u kojoj su ubijena dvojica sinova-sadista Saddama Husseina Uday i Qusay. Njihovom smrću sve veći broj Iračana se oslobađao straha i počeo nuditi svoje usluge i informacije.

U većem dijelu Iraka je mirno i progres na putu ka demokraciji i slobodi koja nije postojala decenijama se nastavlja.

Kako je to rekao predsjednik Bush, irački narod se susreće sa izazovom i izborom: Teroristi žele da se vrati vrijeme soba za mučenje i masovnih grobnica. Iračani koji žele mir i slobodu moraju se ograditi od njih i boriti se protiv terora. Sjedinjene Države i mnogi drugi u svijetu će bitu tu da im pomognu.

Slobodan i miran Irak je važan dio ostvarivanja pobjede u ratu protiv terora. Sjedinjene Države su odlučne da ostanu na tom kursu.

XS
SM
MD
LG