Linkovi

Otkriven grob oca Ivana Krstitelja? - 2003-08-22


Vijekovima u Jerusalemu traje običaj da prolaznici bacaju kamenje na jedan grob u dolini Kidron, za koji se vjerovalo da je u njemu sahranjen sin biblijskog kralja Davida, Absalom, poznat kao lupež, hulja i prestupnik svake vrste.

Medjutim, kako se to ponekad dešava, jedno nedavno otkriće je pokazalo da je to posmrtno kamenovanje, ustvari, bilo usmjereno na pogrešnu osobu, koja ne samo da nije zločinac, nego je u neku ruku - svetac... Prema natpisu kojeg je otkrio arheolog Joe Zias, u grobu je sahranjen Zaharije, otac svetog Ivana Krstitelja, a možda je tu sahranjen i Isusov brat.

Ako pogledate veoma pažljivo i izbliza, prateći laser koji ja upotrebljavam kao kazalo, možete golim okom vidjeti tri starogrčka slova. Najjasnije istaknuto i ono koje sam prvo otkrio jeste grčko slovo alfa. To je drugo po redu slovo u imenu Zaharije. Pored njega je još jedno slovo i još jedno... To su ta tri slova koja sam ja vidio i odatle je krenulo cijelo otkriće. Vidjeti ostatak natpisa golim okom je veoma teško, ako ne i nemoguće, kaže gospodin Zias.

Kamenje koje su ljudi bacali na ovaj grob u znak gadjenja prema Absalomu, izrelitskom princu, koji se pobunio protiv sopstvenog oca, kralja Davida, i činio druga zlodjela - oštetilo je kamenu površinu, kaže gospodin Zias, dodajući da nije ni čudno što se natpis nije mogao pročitati... On je, kako kaže mjesecima dolazio na to mjesto i u jednom trenutku je shvatio da se natpis najbolje vidi tokom ljeta u vrijeme sutona, kad kombinacija niskog svjetla i sjena učini vidljivim i izlizane dijelove teksta, koji u cjelini glasi: - Ovo je zagrobni spomenik Zaharija, mučenika i božijeg svećenika i oca Ivanovog.

A evo kako je gospodin Zias, trikovima iskusnih arheologa uspio da ga u potpunosti dešifruje. Nakon otiska napravljenog u tehnici papir-mashea, mi smo jednostavno uzeli crveni krejon, crvenu kredu i premazali površinu, tako da su pred oči izbili i dijelovi koji su nekada bili mnogo dublje urezani. Zatim smo napravili pozitiv - negativ otisak i sad sasvim jasno vidimo šta piše, objašnjava arheolog.

Premda osim ovog natpisa nema nikakvihdrugih dokaza da je Zaharije, otac svetog Ivana Krstitelja zaista i sahranjen ovdje, a na arheolozima je da to i dokažu... Jedna stvar je, medjutim, sasvim sigurna...Na ovaj grob se više niko ne nabacuje kamenjem.

XS
SM
MD
LG