Linkovi

Odgodjen za sutra u Kostajnici najavljeni susret premijera BiH i Hrvatske - 2003-08-21


Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije prihvatilo protokol o izmjeni sporazuma s Hrvatskom kojim se regulira status luka Ploče jer je član Predsjedništva Sulejman Tihić zatražio da konačni tekst protokola precizno definira rok za ratificiranje cjelokupnog sporazuma kao i da se utvrdi način biranja trećeg člana arbitražne komisije koja bi rješavala eventualne sporove u upravljanju lukom Ploče.

Vijeće ministara BiH preporučilo je prihvatanje protokola kakav je ranije definiran u pregovorima s hrvatskom vladom. Protokolom je, u principu, definiran aneks kojim se mijenja član 9. sporazuma o luci Ploče tako što se utvrđuje novi sastav upravnog odbora luke u kojemu ne bi bilo stranca s arbitražnim ovlastima u slučaju spora.

Tihić je zapravo ponudio novi tip protokola koji odudara od već dogovorenog, kazao je, nakon sjednice Predsjedništva, njegov član, g Borislav Paravac pojasnivši kako je Predsjedništvo odlučilo da se cijeli problem ponovo analizira i pokuša naći odgovarajuće rješenje.

On je dodao kako je zajednička želja svih članova Predsjedništva da se proces rješavanja statusa luke Ploče ne umrtvi jer je rječ o izuzetno važnom privrednom i političkom pitanju.

Nakon što je Predsjedništvo BiH odbilo prijedlog protokola o izmjenama sporazuma o luci Ploče iz Vijeća ministara BiH objavljeno je kako neće biti ni sastanka koj se trebao održati u Kostajnici.

XS
SM
MD
LG