Linkovi

Titanik se polako raspada - 2003-08-21


Najpoznatija svjetska brodska olupina -Titanik mogla bi uskoro, za nekih dvadesetak godina, nepovratno nestati... Uzbunu su podigli podvodni istraživači koji su godinama redovno posjećivali ostatke čuvenog broda na dnu u kanadskim atlanskim vodama. Prilikom najnovije posjete, uočili su da se rdja proširila i zahvatila mnogo veći procenat površine na metalnim dijelovima čuvenog putničkog parobroda potopljenog nakon udara u ledeni brijeg tokom prvog putovanja.

Neki od eksperata kažu da su višestruki pokušaji podizanja Titanika na površinu, kao i odobrene ali i ilegalne posjete turista i lovaca na potopljeno blago, mnogo doprinijele bržem korodiranju broda. Medjutim, drugi tvrde da je uzrok ovako brzog rdjanja u inače hladnim vodama - prije svega u pojačanom ribarenju iznad tog područja.

Smanjena količina ribe, kaže jedan od eksperata, znači i da je uništena prirodna regulacija količine mikro- organizama. Oni sada padaju na dno i biološkim putem podspješuju koroziju.

Tempo propadanja olupine je takav da, kako su naučnici izračunali, more i rdja dnevno pojedu oko 300 kilograma željeza sa Titanika. Paluba, oficirske kabine i jarbol već su se urušili i nestali pod pijeskom, a rdja je opasno zahvatila i pramac broda, čuven kao mjesto sa kojeg je Leonardo de Caprio u filmu Titanik - uzvikivao: Ja sam kralj svijeta.

XS
SM
MD
LG