Linkovi

Čudesno arheološko otkriće - 2003-08-21


Arheološko nalazište u Gosacku, Njemačka, otkriva gotovo nevjerovatan istorijski podatak - da su još prije 7 hiljada godina, ili 5 hiljada godina prije nove ere, postojale ljudske zajednice dovoljno civilizirane da bi sistematski pratile sunčeve promjene i cikluse godišnjih doba... Rukovodilac arheološkog tima Francois Bertemes:

Ovo je mjesto jedan od najvećih kružno postavljenih monumenata u cijeloj Evropi. Ali, ne samo to - ovo otkriće je senzacionalno jer ono predstavlja prvi komadić naučnog dokaza da su ovakve konstrukcije, izmedju ostalog, bile korištene da bi se sistematski pratilo i bilježilo kretanje sunca. Uz to, kao jedno na zemljoradnji zasnovano društvo, ljudi ove zajednice su takodje pratili i najvažnije promjene godišnjih doba, kaže arheolog.

Premda je širom Evrope pronadjeno dosta takozvanih cirkularnih monumenata, ni jedan od njih nije ni približne starosti kao ovaj u Gosacku. Čuveni takav spomenik Stonehenge u Engleskoj, mladji je sigurno 2 do 3 hiljade godina. Da li je već utvrdjena tačna dob nalaza u Gosacku? Moguće je sasvim tačno datirati objekte koje smo otkrili. Prema tim nalazima ovo mjesto je konstruirano negdje izmedju 5000.-4900. godine prije nove ere.

Mi smo ranije, nedaleko odavde, otkrili neke slične objekte koji su, recimo, oko hiljadu i petstote godine prije nove ere, još bili u fazi izgradnje.., kaže gospodin Bertemes.

Prošle godine, naime, otkriven je u blizini, 25 kilometara udaljen, spomenik istovjetnog oblika i funkcije, ali mnogo mladji. Na tom, takodje već čuvenom spomeniku nazvanom Brojčanik Negra, pronadjeni su zarezi i linije koji veoma precizno ukazuju na mijene godišnjih doba i položaj sunca u tim trenutcima.

Ono što je zadivljujuće jeste da je utvrdjeno da su te oznake istovjetne sa oznakama nadjenim u Gosacku, koje su, medjutim, starije 3 hiljade godina.

XS
SM
MD
LG