Linkovi

Južna Koreja: Otvorene Svjetske studentske igre - 2003-08-21


Danas su na stadionu u gradu Daega u Južnoj Koreji otvorene svjetske studentske sportske igre. Južnokorejska policija pojačala je mjere sigurnosti u povodu održavanja Univerzijade, nakon što je dobila izvještaj da bi ta sportska manifestacija mogla biti meta terorističkih napada. U svečanoj manifestaciji otvaranja Univerzijade na stadijumu u Daegau učestvovalo je oko sedam hiljada studenata iz preko 170 zemalja.

Državna južnokorejska obavještajna služba upozorila je da je primila obavještenje iz inostranstva da bi igre mogle biti meta islamskih ekstremističkih grupa. Zvaničnici su posebno zabrinuti zbog mogućnosti terorističkih napada hemijskim i biološkim naoružanjem.Vlasti su saopštile da je na obezbjeđenju sigurnosti angažovano 175 hiljada policajaca uključujući tu i policajce komandose za borbu protiv terorizma.

Ipak strah od terorističkih napada nije čini se umanjio oduševljenje publike. Gledaoci su sa odobravanjem pozdravili sportiste iz Sjeverne i Južne Koreje koji su zajedno defilovali stadionom pod jednom zastavom, što je jedna od rijetkih manifestacija solidarnosti te dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG