Linkovi

Palestinske militantne grupe prijete novim napadima - 2003-08-21


Palestinske militantne grupe prijete novim napadima na Izraelce, kao odgovor na ubojstvo jednog višeg člana Hamasa danas u Gaza City-ju. Današnji izraleski napad u Gaza City-ju, kao i racije u nekoliko gradova na Zapadnoj Obali, su, kako izgleda, direktni odgovori na samoubilački napada na jedan civilni autobus, koji se dogodio u utorak uveče u Jerusalemu, i u kojem je ubijeno 20 osoba.

Komentirajući jaku eskalaciju nasilja, američki državni sekretar Colin Powell je upozorio da Izraelci i Palestinci možda idu, kako je naglasio, ka ivici stijene ispod koje je beskrajni ambis, pogovoto ako prestanu raditi na mirovnoj inicijativi nazvanoj mapa puta ka miru. Državni sekretar Powell je pozvao i medjunarodnu zajednicu, i palestinsku vlast da čim prije pojačaju napore da se zaustave teroristički napadi.

U današnjem napadu je izraelska granata usmrtila Ismaila Abu Shanaba i njegovu dvojicu tjelohranitelja. Hamas i Islamski Jihad su saopćili kako se povlače iz potpisanog primirja, koje su već prekršili s tri samoubilačka napada u posljednjih deset dana.

XS
SM
MD
LG