Linkovi

Saudijci osudjuju terorizam - 2003-08-21


Lideri u Saudijskoj Arabiji energično podržavaju globalni rat protiv terorizma. Nema mjesta za neutralnost ili neodlučnost, izjavio je 14. augusta, saudijski prestolonasljednik, princ Abdulah, govoreći o onima koji počine teroristički akt. Onaj koji štiti ili podržava teroriste i sam je terorista i za to će biti kažnjen kako i zaslužuje, rekao je tom prilikom princ Abdullah.

Na sastanku saudijskog Vijeća vodećih klerika, održanom 16. augusta, rečeno je da je učestvovanje u terorizmu, prema riječima klerika, opasno krkrivično djelo, kažnjivo prema islamskim zakonima. Ovo Vijeće je najviše vjersko tijelo u Saudijskoj Arabiji.

Saopštenje u kojem ono osuđuje terorizam objavila je zvanična Saudijska novinska agencija. U saopštenju se kaže da opravdavanje terorizma nema nikakvog vjerskog utemeljenja i da će se prihvatanje i pružanje utočišta teroristima smatrati jednim od najvećih grijehova.

Ove i ovakve izjave su i te kako dobrodošle zbog toga što je 15 od 19 terorista al-Qaide koji su izveli napade na Sjedinjene države 11. septembra bilo iz Saudijske Arabije. U prošlosti je bilo veoma uobičajeno za saudijske vjerske lidere da se ili ne izjašnjavaju o zlu terorizma ili, što je još gore, da daju saopštenja koja mogu ohrabriti terorističke aktivnosti.

Ponašanje Saudijske Arabije kada je riječ o terorizmu značajno se promijenilo nakon što je devet terorista samoubica, 12. maja u Rijadu, ubilo 26 ljudi. Od tada, saudijske vlasti su uhapsile više od 200 osumnjičenih, a u policijskim racijama ubile više od desetine. Među uhapšenim bio je i Abu Bakr al-Azid, jedan od visoko rangiranih pripadnika al-Qaide.

Predsjednik Bush je nedavno telefonom razgovarao sa princom Abdullahom. Kao što je glasnogovornik Bijele Kuće, Scott Mc Clellan, kasnije rekao, oni su razgovarali o nastavku saradnje između Sjedinjenih država i Saudijske Arabije u ratu protiv terorizma, posebno o postojećoj saradnji na prekidu dotoka novca teroristima.

Ova zemlja se neće smiriti, nećemo se umoriti, nećemo se zaustaviti sve dok ne bude otklonjena ova opasnost po civilizovani svijet. Gdje god da se pokušaju sakriti teroristi al-Qaide, rekao je predsjednik Bush, mi ih nalazimo i privodimo ih pravdi.

XS
SM
MD
LG