Linkovi

Vijeće ministara BiH: Memorandum o suzbijanju trgovine ljudima - 2003-08-21


Vijeće ministara BiH usvojilo je na današnjoj sjednici Memorandum o razumijevanju potreba za preduzimanje energičnih mjera na suzbijanju trgovine ljudima.

Kako je nakon sjednice novinarima kazao zamjenik ministra sigurnosti BiH Dragan Mektić, ovaj memorandum predstavlja sporazum između nadležnih državnih i entitetskih organa i nadležnih organa Brčko Distrikta BiH o uspostavljanju i unapređenju saradnje i koordinacije rada na otkrivanju, evidentiranju, gonjenju i kažnjavanju trgovaca ljudima, posebno ženama i djecom, kao i drugih osoba uključenih u lanac trgovine ljudima.

Vijeće ministara BiH donijelo je i Odluku o formiranju Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije koja će djelovati na području BiH.

Podsjećamo da je vlada SAD-a donijela nepovoljan izvještaj kada je u pitanju ova problematika u BiH i svrstala BiH u treću kategoriju, kao zemlju u kojoj se vrlo malo ili skoro ništa ne preduzima u borbi protiv trgovine ljudima i dala joj rok od 90 dana da popravi stanje u toj oblasti ili će prema BiH uslijediti određene sankcije.

“Mislim da smo preduzeli sve mjere i radnje koje su bile neophodne i da su se stekli svi uslovi da BiH izađe iz ove, najnepovoljnije grupe zemalja u kojoj se nalazi prema odluci vlade SAD-a”, kazao je Mektić.

XS
SM
MD
LG