Linkovi

Sigurnosna situacija u Sarajevu - 2003-08-21


U informaciji ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, dostavljenoj danas Kantonalnoj Vladi, između ostalog stoji da su krivična djela aktiviranja eksplozivnih naprava na području naselja Stup, u dvorištu Spomenke Mrkalj, i na autobusu u naselju Mojmilo, te postavljanje eksplozivne naprave u kafe slastičarni Palma, okvalificirana kao krivična djela terorizma, dok je krivično djelo aktiviranja eksplozivne naprave uz kuću g Hilme Selimovića, okvalificirano kao krivično djelo ubojstva u pokušaju.

Obzirom da je po Zakonu o krivičnom postupku F BiH istraga tajna, u ovom izvještaju se ne iznose detalji, koji bi mogli ugroziti ili ometati dalji tok istrage. Tokom ovih istraga do danas je izvršeno sedam pretresa stanova, tri osobe su lišene slobode, koje su nakon saslušanja puštene, a ukupno je saslušana 61 osoba.

Skrnavljenje nadgrobnih spomenika u Sarajevu

Na sarajevskim pravoslavnim i katoličkim grobljima “Sv.Mihovil”, “Sv. Josip”,“Sv. Marko” i “Lav” sinoć je devastirano odnosno oskrnavljeno više nadgrobnih spomenika.

Uviđajem je takođe konstatovano da je NN lice ili više njih na jedno grobno mjesto donio i zapalio 4 drvena križa koja su u potpunosti izgorjela. Službenici policije preduzimaju potrebne mjere i radnje u cilju pronalaska i identifikaciji izvršilaca opisanog krivičnog djela.

Jučer su na pravoslavnom groblju u blizini Ilijaša takodjer oštećena dva nadgrobna krsta. I u ovom slučaju policija radi na otkrivanju počinitelja!

XS
SM
MD
LG