Linkovi

Ali Hasan al-Majid u američkom vojnom pritvoru - 2003-08-21


Američka Centralna komanda u Iraku je potvrdila medijske izvještaje da je rodjak Saddama Husseina, Ali Hasan al-Majid, irački general poznat pod nadimkom Chemical Ali - zarobljen i da se nalazi u američkom vojnom pritvoru. U aprilu ove godine, britanske trupe su saopštile da su u Basri, na jugu Iraka, pronašli tijelo za koje su vjerovali da je njegovo.

Tada je rečeno da je al-Majid ubijen u napadu koalicionih aviona na njegovu kuću u Basri. Medjutim, i tada su američki i britanski vojni zvaničnici ostavili otvorenom mogućnost da se ipak nije radilo o tijelu ovog visokog Saddamovog suradnika. General al-Majid, peti na listi od 55 najtraženijih bivših iračkih zvaničnika, bio je po zlu čuven zbog svoje uloge u izvodjenju napadima hemijskim oružjem na Kurde, 1988. godine.

Danas poslijepodne je glavni zapovjenik američkih snaga za Irak, general John Abuzaid izjavio da terorizam definitvno postaje glavna i najveća prijetnja misiji u Iraku. On je dodao da je do sada nepoznata militantna grupa Oružani stražari Muhammedove druge armije, preuzlea odgovornost za napad.

XS
SM
MD
LG