Linkovi

Vruće političko ljeto u Kaliforniji - 2003-08-20


Do izbora za novog guvernera Kalifornije je ostalo još samo 48 dana i odbrojavanje je već počelo. Kandidati su već započeli kampanje s ukusom osvete.U svom prvom većem govoru u kampanji opoziva, guverner Kalifornije Gray Davis je izašao s osmjehom na licu i ljutitim riječima.

Ono što se ovdje dešava je dio kontinuiranog nacionalnog napora da se ukradu izbori u kojima republikanci ne mogu pobijediti, rekao je Gray Davis, koji je prihvatio dio krivice za kalifornijski deficit u visini od $38 milijardi dolara, ali ne i krivicu za sve drugo.

Da, mogao sam biti oštriji u obuzdavanju troškova, kazao je Davis.

Gospodin Davis se sada treba izvući iz duboke političke rupe. On ne samo da mora ubijediti one neodlučne, već mora ubijediti i one koji ga žele opozvati da promijene mišljenje. A to će biti teško.

Mi, narod, radimo svoj posao, kaže jedan od kandidata za guvernera, Arnold Schwarzenegger, koji je započeo kampanju reklamiranja, čiji je budžet 1.5 miliona dolara sedmično.

Arnold kaže da Kaliforniji želi dati budućnost i da se zalaže za fiskalnu i odgovornu vladu. Osim toga, on danas nastoji privući pažnju medija ekonomskim samitom koji uključuje novo imenovane savjetnike, milijardere Warren Buffeta i George Schultza, bivšeg državnog sekretara.

Ali da li će do izbora uopće doći je još uvijek pitanje. Federalni sudija bi danas trebao odlučiti o sudskom postupku koji bi odgodio glasanje sve dok nekolicina najnaseljenijih oblasti Kalifornije ne odbaci svoje stare i nepouzdane glasačke mašine na kojima se buše rupice na glasačkim listićima.

XS
SM
MD
LG