Linkovi

Ashcroft u obrani Patriotskog Zakona - 2003-08-20


Američki Patriotski Zakon, kako se on zvanično zove, ozakonjen je u oktobru 2001. godine i organima vlasti je na raspolaganje stavio čitav spektar zakonskih sredstava i ovlaštenja smišljenih tako da zemlju zaštite od budućih terorističkih napada. Takva ovlaštenja najčešće su ranije trebala da budu prethodno odobrena od strane suda, i o tome se odlučivalo od slučaja do slučaja.

Kongres je takav zakon prihvatio velikom većinom, ali od tada naovamo, Patriotski Zakon izaziva oštre kritike i dovodi do tužbi - sve od strane različitih grupa, uključujući organizacije za zaštitu gradjanskih prava - koje tvrde da taj zakon federalnim agentima daje isuviše moći. David Keene je predsjedavajući lobističke grupe koja djeluje pod imenom Američka Konzervativna Unija.

KEENE : Mnogi članovi Kongresa koji su glasali za taj zakon nisu imali šansu ni da ga pročitaju prije glasanja.

Tim zakonom ukinuta su ograničenja koja su bila propisana FBI-u u vezi sa postavljanjem prislušnih uredjaja za praćenje osumnjičenih terorista - time što u mnogim slučajevima federalni agenti više nisu bili obavezni da prvo zatraže sudski nalog, pa tek onda počnu sa elektronskim prisluškivanjem.

KEENE : Šta mi radimo? Stvaramo situaciju u kojoj su tradicionalne ustavne zaštitne mjere umanjene u ime odbrane od terorizma, a kad nema ustavne zaštite - mi organima gonjenja dajemo i pravo da protiv svih kategorija stanovništva idu sredstvima koja ranije nisu mogli da koriste.

Medjutim, zvaničnici službi za primjenu zakona sada Patriotski Zakon smatraju medjašem sposobnosti ove zemlje da se suprotstavi terorizmu. Suočen sa novim pravnim izazovima i nastojanjima u Kongresu da se taj zakon revidira, američki ministar pravosudja John Ashcroft započeo je seriju govora po cijeloj zemlji, obraćajući se većinom, ako ne i svim tim govorima - auditorijima sastavljenim od pripadnika organa i službi za primjenu zakona - sa namjerom da odbrani Patriotski Zakon. Prvi u ovoj seriji govora, gospodin Ashcroft je održao pred grupom konzervativnih aktivista.

ASHCROFT : Od krične je važnosti da svi shvate šta Patriotski Zakon znači za uspjeh u našem ratu protiv terorizma. Mi to koristimo kao sredstvo da spriječimo teroriste da na našem tlu izazovu još smrti i razaranja. Mi to koristimo da spasimo nedužne američke živote. Mi to koristimo da stvorimo sigurnost, koja onda osigurava slobodu.

Medjutim, neki od ključnih kongresnih zastupnika izražavaju sada bojazan da upotreba takvih zakonskih sredstava može voditi do erozije gradjanskih sloboda. Na primjer, prijedlogom zakonske mjere koju je predložio republikanski zastupnik Butch Otter treba da se iz tog zakona povuku neke odredbe, uključujući i one koje reguliraju kako može biti vršena pretraga privatnog posjeda. Jameel Jaffer, glasnogovornik Američke Unije za Gradjanske Slobode, o tome kaže:

JAFFER : Otterov prijedlog izmjene tog zakona je nešto što bi moglo izazvati ukidanje nečega što se naziva ”ušunjaj se i pretraži“, što je FBI-u dozvoljavalo da pretraži nečiji dom ili ured, a da ga o tome zadugo uopšte ne obavijesti. Druga odredba u Zakonu koja nas veoma zabrinjava je član 215 Patriotskog Zakona koji FBI-u daje pravo da odbilo koje organizacije može zahtijevati da vlastima preda svoje dokumente i to je ta odredba za koju je i sam ministar pravosudja rekao da se na taj način može doći i do nečijih genetskih informacija.

Pa, ipak, ministar Ashcroft Patriotski Zakon i dalje smatra nezamjenjivim sredstvom u rukama organa gonjenja, posebno u vremenima kad je glavni priorite to da se spriječi neki novi teroristički napad na zemlju.

ASHCROFT : Neutralizirali smo terorističke ćelije u Buffalu, Detroitu, Seattleu i Portlandu. Do danas podigli smo 255 krivičnih prijava, 132 osobe su osudjene ili su priznale krivicu. Sve u svemu, u brojnim zemljama uhapšeno je više od tri hiljade osumnjičenih terorista. Mnogi drugi suočili su se sa drugačijom sudbinom.

Debata oko uspostavljanja ravnoteže izmedju antiterorističkog djelovanja i istovremene zaštite gradjanskih sloboda - odvija se u vrijeme kad Sjedinjene Države treba da obilježe drugu godišnjicu septembarskih terorističkih napada, ali i u vrijeme čestih upozorenja da je rat protiv terorizma daleko od toga da bude završen - što je prošlonedjeljni napad na misiju UN u Bagdadu i pokazao.

XS
SM
MD
LG