Linkovi

I dalje stizu reakcije iz Evrope - 2003-08-20


Predsjednik Europske komisije, Romano Prodi, u poruci upućenoj generalnom sekretaru svjetske organizacije, izražava "užasnutost varvarskim napadom" na civile u sjedištu UN u Bagdadu.

Za Prodija je angažman UN u rekonstrukciji Iraka od ključne važnosti, te stoga posljednji napad i smrt specijalnog predstavnika UN, Sergia de Mella, smatra napadom na budućnost zemlje.

On upozorava da ovaj i ostali nedavni napadi na članove medjunarodnih misija u Iraku ozbiljno narušavaju napore medjunaodne zajednice da isporuči neophodnu humanitarnu pomoć i pomogne hitar oporavak zemlje.

"Ubistvo de Mella je užasan udarac za sve koji vjeruju da se svjetski problemi mogu riješiti medjunarodnom suradnjom i efikasnijim djelovanjem Ujedinjenih naroda", poručio je iz Bruxellesa europski komesar za medjunarodne odnose, Chris Patten.

Užasnutost napadom na misiju UN u Bagdadu izrazio je danas i predsjedavajući Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Peter Schieder, koji, uz osudu napada, tvrdi da Irak treba pomoć Ujedinjenih naroda "više nego ikada". S tim u vezi, on poziva svjetsku organizaciju da udvostruči napore i pomoć, kako bi se što prije postigli mir i stabilnost u napachenoj zemlji.

XS
SM
MD
LG