Linkovi

Kitovima ponovno prijeti nasilna smrt - 2003-08-19


Nakon 14 godina moratorija, Iceland je saopćio da će obnoviti lov na kitove sredinom ovog mjeseca, što je izazvalo izuzetno oštre kritike raznih grupa za zaštiti prirode i životinja, ali i mnogih država, kao i turističke industrije na samom Icelandu. Medjutim, vlasti Icelanda kažu da će lov na kitove obnoviti isključivo iz razloga naučnoga istraživanja

Vijest koju su vlasti Icelanda objavile početkom ovog mjeseca - da obnavljaju lov na kitove - izazvala je vrlo negativne reakcije širom medjunarodne zajednice. Japan je, medjutim, pozdravio tu novost. Usprkos svjetskoj zabrani lova na kitove iz 1986. godine, Japanci i dalje love i ubijaju na stotine kitova godišnje. Tehnički gledano - Japanu je dozvoljeno da lovi kitove iz znanstvenih razloga, a prema izuzeću u okviru Medjunarodne konvencije o kitovima. Susan Lieberman iz Svjetskog Fonda za Prirodu, medjutim, dovodi u pitanje znanstvene razloge Japana:

Lieberman: Postoji moratorij na komercijalni lov na kitove usvojen 1986. godine, ali ga Japan krši. Oni ulove na stotine kitova u tzv JUžnom Skloništu, nedaleko od voda Antarctica, svake godine. Oni to zovu naukom - ali to je najobičnija laž.

Vladina agencija za ribarenje na Icelandu brani znanstvene razloge svoga plana, tvrdeći da su im potrebni podaci o tome koliko ribe kitovi pojedu. Medjutim, i Sjedinjene države i Britanija se oštro protive planu Icelanda. Prema saopćenju vlade u Londonu, Britanija snažno podržava gledište koje dijeli većina medjunarodne zajednice - da je takvo istraživanje sasvim nepotrebno.

Predstavnik američkog State Departmenta je čak spomenuo mogućnost trgovinskih sankcija ako se utvrdi da Iceland obnovljenim lovom na kitove ugrožava efikasnost medjunarodnog programa zaštite tih sisara. Osjećajući veliki pritisak, Iceland je već smanjio prvobitno planirani broj kitova koje namjerava ubiti. Medjutim, s dolaskom 2006. godine, Iceland je rekao da namjerava obnoviti komercijalni lov, usprkos medjunarodnoj zabrani. Takva bi odluka mogla ugroziti tzv eco-turizam te zemlje, koji se najviše oslanja upravo na promatranje kitova na slobodi.

XS
SM
MD
LG