Linkovi

Iračani konačno kušaju slobodu - 2003-08-19


Ayad Najim, bivši vodnik u iračkoj vojsci nedavno se vratio u Irak dvanaest godina nakon što je pobjegao iz zemlje. Kako je izvjestio New York Times kada se gospodin Najim vratio u svoj rodni grad Basru rodbina ga je pozdravila pjesmom ” Nema više Saddama”. ”Nema više njegovih zatvora i palata. Pogledaj sve te sretne ljude.”

Razne verzije ove pjesme pjevaju se širom Iraka sada kada su koalicione snage na čelu sa Sjedinjenim državama oslobodile irački narod od diktature Saddama Husseina. Kao što je rekao Paul Bremer administrator za Irak: ” Sloboda je bitna. Bitna je u u Iraku jednako kao u Montani, Cornwallu ili Indoneziji. Važno je to imati na umu i pored oružanih sukoba i nazadovanja i podsjećati se na sva prava koja Iračani danas uživaju zahvaljujući vojnoj pobjedi koalicije.

BREMER: Slobodu da sada po prvi put u svom životu mogu putovati, slobodu da misle što god žele, da glasno izražavaju svoje mišljenje i da demonstriraju čak i protiv mene i Sjedinjenih država.

Irački narod se, rekao je gospodin Bremer, kreće u pravcu stabilnosti i uspostavljanaja vlastite vlade. Od smrti dvojice sinova Saddama Hysseina Udaya i Qusaya većina Iračana se više ne plaši da će se Saddam Hussein i njegov totalitarni režim vratiti na vlast.

BREMER: Sve veći broj Iračana dolazi i pružaju nam informacije o tome gdje se nalaze baathisti, fedayeeni, Saddam i druge ubice. Zanimljivo je da imamo sve veći broj pripadnika neprijateljske strane koji se predaju našim taktičkim jedinicama. Zato smatram da ukoliko ubijemo Saddama ili ga uhvatimo, ova dinamika će se nastaviti, dinamika koja nosi poruku Iračanima da su dani partije Baath ovdje završeni za uvijek.

Zamjenik američkog ministra odbrane Paul Wolfowitz je to definisao ovako: ”Iračani su kao zatvorenici koji su izašli iz samice bez svjetla, vijesti i saznanja o spoljašnjem svijetu i upravo su izašli na zasljepljujuću sunčanu svjetlost i svjež zrak slobode. Napredak koji postižu naše trupe pomaže da se smanji strah među ljudima. I da ne bude greške:mi činimo značajan napredak.

XS
SM
MD
LG