Linkovi

Vrućina glavni uzrok smrti medju igračima američkog fudbala - 2003-08-18


Tokom posljednjih nekoliko godina glavni uzrok smrti medju igračima američkog fudbala nisu bile fizičke povrede nego vrućina. Zato, iz Američke nacionalne fudbalske lige - NFL, u predsezonskim ekzibicionim mečevima koriste neka nova rješenja kako bi se nosili sa tim problemom. Pripremio Brian Purchia.

Nažalost, veliki je broj primjera-- iz godine u godinu čujemo o još jednom sportisti koji je podlegao zbog vrućine, kaže fudbalski trener Jerry Attaway: Najčešći uzrok smrti u fudbalu mogli biste misliti da su povrede glave i vrata, medjutim to je toplotni udar.

Ali, sada sportaši, kao Ahmed Plummer, mogu naći olakšanje u dlanu svoje ruke.

Ahmed Plummer: Tokom treninga ovdje može biti i 40 stepeni Celzijusa i ja dotrčim gurnem ovdje ruku i to će mi na odredjeni način pomoći da se ohladim i budem spreman za novu igru.

Stavljajući ruku u novu napravu, nazvanu Brza termalna razmjena, Plummer može smanjiti temperaturu u svom tijelu u svega nekoliko minuta, kaže Julian Nikolchev iz AVAcore, kompanije koja ove naprave proizvodi.

Julian Nikolchev: Mi možemo smanjiti temperaturu tri do pet puta brže od bilo koje druge tehnike koja je na raspolaganju u te svrhe.

Evo kako to radi: dlan, prirodna tačka grijanja se stavlja iznad vodom ohladjene čelične ploče unutar vakumirane komore. Topla krv iz tijela dolazi u dlan gdje je hladna ploča rashladjuje i tako ohladjena krv cirkulira nazad u unutrašnjost tijela. Da li bi to mogla uraditi i obična kocka leda?

Ustvari to je kontraproduktivno, kaže Julian Nikolchev

Kontraproduktivno kažu biolozi, jer pretjerana hladnoća prouzrokuje skupljanje krvnih sudova i smanjivanje protoka krvi. Craig Heller, jedan od suosnivača kompanije.

Craig Heller: Vidjećete da će ova ruka postati crvenija jer više krvi protiče kroz nju, nego kroz drugu. Nećete to osjetiti, jer je to prirodna tenperatura.

Proizvodjač sportske odjeće i opreme Nike je, takodjer, otpočeo testirati jedno novo rješenje. Veoma lagana potkošulja ispod opreme, priključena na kompresor zraka, hladi tijelo. Mark Koppes iz kompanije Nike.

Mark Koppes: Sve više smo svjedoci da sportaši žele da idu do nivoa gdje sebe izlažu velikim tjelesnim toplotama.

Sa pet-šest slučajeva iscrpljenosti zbog vrućine samo ovog ljeta, kritičari tvrde da liga još uvijek ne radi dovoljno. Ali u NFL-u kažu da je to opet do pojedinih timova.

XS
SM
MD
LG