Linkovi

Uhvaćen Hambali - 2003-08-18


Bush: U posljednjih nekoliko dana smo uhvatili jednog izuzetno važnog teroristu po imenu Hambali. On je poznati ubojica , blizak suradnik čovjeka koji je stajao organizacijski iza napada 11 Septembra, Khalid Sheikh Muhammeda. Hambali je je od najsmrtonosnijih terorista na svijetu, koji je , kako vjerujemo, planirao terorističke operacije kao što su napadi na Baliju, u Indoneziji i druge nedavne napade. On medjutim nije više prijetnja onima koji vole slobodu.“

Riduana Issamuddina , poznatog kao Hambali, uhvatila je policija na Tajlandu, i predala ga Amerikancima. Hambali se smatra najvišim članom al-Qaide za područje Jugoistočne Azije. On je bio glavni operativni šef terorističke grupe Jemaah Islamiya, čiji je cilj uspostavljanje extremističke islamske države koja bi pokrivala sadašnje područje Indonezije, Malezije, Singaporea, južnog Tajlanda i juga Filipina. Pod vodjstvom Hambalija, teroristi grupe Jemmah Islamiya su poubijali preko dvjesto osoba iz više od deset zemalja, napadom na otoku Bali u oktobru dvije hiljadite. Jemaah Islamiya je vršila napade eksplozivom na crkve u Indoneziji u decembru 2000-te, kada je ubijeno 19 i ranjeno 50 osoba. Grupa je takodjer planirala onemogućene terorističke napade u Maleziji i Singapuru.

Sada, zahvaljujući medjunarodnoj suradnji , grupa Jamaah Islamiya je dobro oštećena. Njenom duhovnom vodji, Abu Bakar Bashiru, već se sudi u Indoneziji. Malezija je zatvorila više od 80 osoba za koje se vjeruje da pripadaju grupi. Hambalijevo hapšenje, kako je rekao australijski premijer John Howard, ogroman je uspjeh. Predsjednik Bush je rekao da se teroristi al-Qaide i njenih saveznica trebaju pripremiti na isto:

Bush : Naša zemlja vodi širok i nepokolebljiv rat protiv globalne terorističke mreže. U tom ratu mi pobijedjujemo. Gdje god da se teroristi al-qaide pokušaju sakriti - od pećina i planina centralne Azije , preko filipinskih otoka, do gradova u Pakistanu - mi ih pronalazimo i dovodimo pred lice pravde. Od terorističkih napada na New York i Washington , gotovo dvije trećine viših članova al-qaide, i operativnih šefova grupe, ubijeno je ili uhvaćeno. Sjedinjene Države i njeni prijatelji i saveznici neće se smiriti sve dok se i ostali teroristi ne dovedu pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG