Linkovi

Smrt u Baghdadu - dan prije odlaska kući - 2003-08-18


Do tragičnog incidenta došlo je juče poslije podne u blizini zatvora Abu Ghraib, koji je dan ranije bio poprište napada minobacačkom granatom. Grupa izvještača, uključujući i kamermana Mazena Danu, bila je tamo sa zadatkom da izvijesti o tom napadu u kojem je ubijeno 6 i ranjeno nekoliko desetina iračkih pritvorenika. Američki glasnogovornik je izjavio su da su američki vojnici na gospodina Danu pucali jer su pomislili da je on na njih uperio ručni lanser raketa.

Pukovnik GUY SHIELDS: Želim da vam saopštim da smo juče imali strašnu tragediju kada su koalicioni vojnici došli u oružani kontakt sa osobom za koju se kasnije ispostavilo da je bio novinar Reutersa, njihov kamerman. Izražavamo duboko saučešće porodici i kolegama. Radi se o tragičnom incidentu, on je pod istragom i učinićemo sve što nam je u moći da se ove stvari više ne mogu dešavati.

Reuter navodi izjavu tonskog snimatelja Naela al-Shyoukhia - koji je radio u timu sa gospodinom Danom i koji kaže da su američki vojnici pred tim zatvorom znali ko su oni i šta tu rade. On dodaje da im je jedan američki vojnik upravo bio dao dozvolu da snime opšte, široke kadrove tog zatvora.

SHYOUKHI: Bilo je potpuno mirno i normalno. Ja, zaista , zaista ne razumijem zašto su počeli pucati na nas. To je bio njegov posljednji dan u Bagdadu i trebalo je da ide u Amman, da se sastane sa ženom i djecom i ide na vjenčanje svog nećaka.

Uz brojna druga priznanja, palestinski kamerman Mazen Dana dobio je 2001. godine nagradu International Press Freedom za svoj rad u Hebronu na Zapadnoj Obali.

Posljednje priznanje odale su mu njegove kolege, strani i palestinski novinari na Zapadnoj Obali, protestnom povorkom u Betlehemu. Potpunu istragu o ovom slučaju traže i agencija Reuters i grupa Reporteri bez Granica kao i njujorški Komitet za zaštitu novinara.

Mazen Dana imao je 43. godine, a iza njega su ostali supruga i 4 djece. U Iraku je, od 20-tog marta, kada je počeo rat, ubijeno 17 novinara.

XS
SM
MD
LG