Linkovi

Vijeće Sigurnosti UN-a: Prihvaćen američki prijedlog nove rezolucije o Iraku - 2003-08-15


Petnaestočlano Vijeće Sigurnosti UN usvojilo je juče, glasanjem 14 naprama 0, rezoluciju kojom se pozdravlja formiranje Upravnog Savjeta Iraka. Iz biroa Glasa Amerike u New Yorku slijedi izvještaj Kerry Sheridan.

Usvojenom rezolucijom pozdravlja se formiranje 25-članog prelaznog Upravnog Savjeta Iraka i odobrava jednogodišnji mandat UN-ove Pomoćne Misije za tu zemlju. Tekst, medjutim, ne sadrži nikakvo odredbu kojom bi se proširila uloga Ujedinjenih Naroda u Iraku.

Američki ambasador John Negroponte, koji je autor nacrta rezolucije, izjavio je da je priznavanje Upravnog Savjeta od strane UN - značajan korak naprijed.

Ova rezolucija pomaže da se trasira put ka miru, stabilnosti i demokratiji - što napaćeni irački narod itekako zaslužuje. Njome se ujedno šalje i jasan signal onima koji se protive političkoj transformaciji koja se upravo odvija u Iraku - da su njihova stanovišta u raskoraku sa svjetskim mišljenjem, rekao je ambasador Negroponte.

Jedina arapska zemlja zastupljena u Vijeću Sigurnosti - Sirija - uzdržala se od glasanja. Sirijski ambasador Mikhail Wehbe, koji ovog mjeseca predsjedava Vijećem Sigurnosti, rekao je da nije na Ujedinjenim Narodima da priznaju privremenu vladu u Iraku.

Mi vjerujemo da je jedino irački narod taj koji Upravnom Savjetu može dati legitimitet, rekao je gospodin Wehbe.

Ambasador Wehbe je takodje prigovorio što su glasanju prethodili razgovori iza zatvorenih vrata, rekavši da ostalim zemljama članicama Vijeća nije bila pružena prilika da predlože izmjene u jeziku rezolucije. I Pakistan, koji je, inače, glasao u korist rezolucije, takodje je prigovorio da pet stalnih članica Vijeća sa pravom veta - Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Sjedinjene Države - preostalim zemljama članicama nisu dale dovoljno prilike da utiču na sadržaj rezolucije. Ambasador Negroponte kaže da su prije glasanja dva puta održane otvorene konsultacije: Ni u jednom slučaju, niko od delegata koji su sada uputili ove prigovore - nije izložio nikakve ozbiljne sugestije za promjene u tekstu nacrta.

Neke od članica Vijeća Sigurnosti izrazile su oprez oko potpunog priznavanja Iračkog Upravnog Savjeta - rekavši da žele da se američka okupacija te zemlje okonča što prije, kako bi mogla biti formirana stalna vlada u Iraku.

Ambasador Negroponte je rekao da on, premda usvojena rezolucija ne predvidja širu ulogu Ujedinjenih Naroda u Iraku, ne isključuje bilo kakvu buduću raspravu o tom pitanju.

XS
SM
MD
LG