Linkovi

Dvije godine borbe protiv terorizma - 2003-08-15


Proteklo je skoro dvije godine od 11. septembra 2001. godine kada su na Sjedinjene Države izvedeni užasni teroristički napadi koji su zauvijek promijenili način života svakog Amerikanca. U odgovoru na napade na Svjetski trgovinski centar i na Pentagon, Sjedinjene Države i velika koalicija drugih država odllučili su se na borbu protiv terorizma, na uništavanje iz korijena terorističkih mreža, na držanje odgovornim zemalja koje teroristima pružaju podršku.

U protekle dvije godine anti-teroristički savez ostvario je veliki napredak. Razbijeni su planovi za više od 100 terorističkih napada širom svijeta. Al-Qaida, teroristička organizacija odgovorna za napade od 11. septembra, izbačena je iz Afganistana, svog glavnog uporišta. Skoro dvije trećine njenih visokih lidera i drugih istaknutih članova je uhvaćeno ili ubijeno. Ostatak je u neprekidnom bjekstvu i skrivanju. Milioni dolara kojima su raspolagali teroristi su zamrznuti, a organizacije pod čijim su se plaštom obavljale finasijske operacije zatvorene.

Jedna od ključnih pobjeda u ratu protiv terorizma bila je, kao što to reče savjetnica za nacionalnu bezbjednost Condoleeza Rice, zbacivanje sa vlasti diktatorskog režima Saddama Husseina.

Režim Sadama Huseina predstavljao je prijetnju po sigurnost Sjedinjenih Država i po svijet. To je bio režim koji se nastojao domoći, koji se domogao i koji je koristio oružje masovnog uništavanja. To je bio režim koji je bio povezan sa terorom, koji je izvršio invazije na dvije zemlje, prkosio međunarodnoj zajednici i 12 godina odbijao da ispoštuje 17 rezolucija Ujedinjenih naroda. To je bio režim koji nije dao ni jednog jedinog znaka da je spreman da se razoruža i povinuje zahtjevima međunarodne zajednice. Takvoj prijetnji nije moglo biti dozvoljeno da opstane, rekal je Condoleeza Rice.

Napadi od 11. septembra lekcije su koje potvrđuju da terorističke prijetnje ne smiju biti ignorirane. Kao što je predsjednik George W. Bush rekao, preko 3 hiljade žrtava iz više od 90 zemalja ubijenih tog dana neće biti zaboravljene:

Ja neću zaboraviti lekcije 11. Septembra. Te lekcije su glasne i jasne - postoje ljudi koji žele nanijeti zlo američkom narodu. I čvrsto sam obećao američkom narodu i porodicama kojima je nanesen bol, da ćemo mi uhvatiti teroriste ma gdje da su i privesti ih pravdi. I to je ono što ćemo uraditi, naglasio je predsjednik Bush.

Zahvaljući besprimjernoj saradnji velikog broja zemalja, to obećanje se ispunjava.

XS
SM
MD
LG