Linkovi

Sarajevski filmski festival - 2003-08-15


Večeras, 15 augusta, u Sarajevu počinje deveti po redu Sarajevo film festival. U narednih osam dana lubitelji filma moći će vidjeti četri svjetske, tri medjunarodne i tri regionalne filmske premijere. Pred početak festivala, glasnogovornica ove ugledne filmske smotre, Medžida Buljubašić za Glas Amerike je rekla:

Velika filmska fešta, u Sarajevu je počela. Ove godine 161 film iz 44 zemlje svijeta, kao rezultat 12-to mjesečnih napora pet selektora Sarajevo film festivala i njihovih posjeta na barem 100 festivala na kojima su birali sjajne filmove.

Četri svijetske premijere, četri autora koji su odlučili da njihovi filmovi započnu život pred publikom u Sarajevu, učinili su veliku čast gradjanima Sarajeva, gradjanima BiH i samom festivalu.

Oni su Srđana Vuletića film “Ljeto u zlatnoj dolini”. Čovjek, koji je godinama pravio odlične kratke filmove potpisuje scenario za proslavljeni film Ahmeda Imamovića “10 Minuta”, koji je proglašen prošle godine najboljim evropskim kratkim filmom od strane Evropske filmske akademije, dobio je priliku da nam pokaže svoj prvi igrani film.

Svijetska premijera, takodje rediteljski debi - Branko Đurić, glavni glumac iz Ničije zemlje, slavni, ”nadrealista“, predstaviti će nam svoj film “Kajmak i Marmelada”.

Zatim sjajni Miha Hočevar, koji je punio slovenačke kino dvorane, ovoga puta donosi nam priču o Bosni, bosanskim izbjeglicama, za koju je scenario radio Ozren Kebo. Film se zove “Na Planincah”.

Četvrta svijetska premijera dolazi iz Srbije i Crne Gore, film sjajnog Miloša Radovića, čovjeka koji ima više od 30 svijetskih nagrada za kratki film My cantry, koji je predhodio Malom svetu.

Vidjećemo još mnogo sjajnih ostvarenja, i puno velikih gostiju, od Patrice Cherau-a, jednog najvećih živih evropskih reditelja, Brad-a Silberlinga, predstavnika mladje generacije američkih reditelja, koji se proslavio filmom City of Angels sa Meg Ryan i Nicolasom Cageom, i druge goste festivala, kaže glasnogovornica Sarajevskog filmskog festivala, Medžida Buljubašić.

XS
SM
MD
LG