Linkovi

Sto dana progresa u Iranu - 2003-08-14


Upravo je prošlo 100 dana od dana kada su u Iraku okončane glavne borbene operacije. Kao što je rekao američki predsjednik George W. Bush Sjedinjene države i više od 20 drugih zemalja sada rade na tome da Irak bude još bezbjedniji.

Koalicione snage ostaju u ofanzivi protiv lojalista partije Bath i terorista iz drugih zemalja koji u Iraku nastoje spriječiti uspostavu reda i stabilnosti. Sve više i više Iračana predočava nam informacije i saznanja o njihovim skrovištima - što nam omogućava da hvatamo te kriminalce i plijenimo skriveno oružje, rekao je predsjednik Bush.

Koalicione snage rade sa Iračanima na uspostavljanju nove iračke armije i policijskih snaga. Banke su ponovo otvorene, dnevno se crpi više od milion barela sirove nafte i proizvodi preko 2 miliona galona benzina. Prema ocjeni gospodina Busha, Irak se kreće prema državi slobodnog društva što je Iračanima godina bilo uskraćivano: Za Iračane ponovo dolazi vrijeme normalnog života - bolnice i univerziteti se otvaraju, u mnogim gradovima i naseljima snabdijevanje vodom i strujom dostiglo je prijeratni nivo. Širom Iraka završeno je ispitivanje i ocjenjivanje učenika. I po prvi put nakon mnogih godina, iračka štampa nije pod cenzurom i radi slobodno.

I u svemu tome najvažnije je, naglasio je američki predsjednik, to što Iračani poduzimaju korake ka uspostavljanju sopstvene vlade: Upravno vijeće Iraka, čijih 25 članova predstavlja sve dijelove zemlje, sastaje se redovno, imenuje ministre i planira državni budžet. Uskoro će predstavnici iračkog naroda početi raditi na nacrtu ustava Iraka, a nakon toga uslijediće i slobodni izbori. Sloboda uzima maha u toj zemlji, jednako kao što su Iračani sve više i više sigurni da se bivši režim nikada neće vratiti.

Stotinu dana nije dovoljno da bi se prevazišle užasne posljedice vladavine Saddama Hussina. Međutim, ”za narod Iraka tih 100 dana je period kakvog nije bilo u povijesti te zemlje - period promjena i porasta nada nakon višedecenijske tiranije” istakao je predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush.

XS
SM
MD
LG